Дамското присъствие в джаза бележи седмия международен Джаз форум Стара Загора

Под мотото „Красотата в музиката“ от 4 юни започва фестивалната седмица на седмия международен Джаз форум Стара Загора. По традиция начало на музикалните празници дават концертите за най- малките, които тази година са в две разновидности - „Сцена за млади импровизатори“ на 4 юни от 11.00 ч. в НУМСИ „Христина Морфова“, и „Джаз за деца“ на 5 и 6 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври".

В предфестивалната програма са включени още традиционната кинолектория в три издания на 4, 5 и 6 юни от 18 ч. в залата на Радио Стара Загора, изложба фотографии, музикална беседа с Емил Войников за ролята на жените в джаза и др. Кинолекторията също фокусира вниманието си на фестивалната тема. В три поредни вечери авторът й Цветомир Цанков осветлява дамското присъствие, което остава почти невидимо по протежение на цялата история на джаза, но този факт никак не го прави по-малко интригуващо, още повече пък в периметрите на жанр, считан изцяло за „територия” на мъжете.

В памет на Иван Хаджийски, един от фотографите на Джаз форум, във фоайето на Радио Стара Загора ще се открие експозиция с негови кадри от първите пет издания на фестивала. Камелия Тодорова дава старт на основните концерти на 7 юни от 19.00 ч. на откритата сцена сред античния форум „Августа Траяна“. Тазгодишните хедлайнери са тромбонистката Карол Джарвис от Великобритания и вокалистката Камий Берто от Франция. Ще чуем още изявите на Агниешка Хекиерт (Полша), Мария Радукану (Румъния), Нара Аракелян (Армения) и др.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top