23 септември 2019

Отключиха за малко официалния вход на паметника Бузлуджа

Oбластният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев отключиха вратата на официалния вход на паметника Бузлуджа, за да влязат представители на медии в сградата. Монументът на върха е открит през 1981 г. След 1989 г. той бе оставен на произвола на съдбата и започна да се руши.

От съображения за сигурност преди близо 10 години входовете му бяха затворени, а влизането беше забранено. В момента забраната продължава да е в сила, а от скоро Бузлуджа се охранява денонощно от полиция. Спазих своето обещание пред журналисти да отворим сградата, макар и съвсем за кратко. Целта е да се „запечата“ в кадри и снимки  моментното й състояние. Очакваме през септември специалисти от „Европа ностра“ да дойдат и да обследват паметника, но още преди тях имаме намерение да потърсим и други начини да се направи техническа експертиза за състоянието й. Изпратих писмо до ръководството на УАСГ, София, с молба за съдействие.

Смятаме, че е възможно завършващи архитектура студенти да изготвят дипломните си работи, обследвайки конструкцията на паметника и това няма да коства никакви средства. Такава практика има в редица европейски страни. Заявен интерес за извършване на технически проучвания на монумента има и от страна на частни лица“, обясни г-жа Микова. „Интересът от наши и чуждестранни гости към Бузлуджа продължава да е голям. Стотици хора продължават ежедневно да посещават паметника. Не е тайна за никого, че преди да сложим полицейска охрана, нерегламентираното проникване вътре беше постоянно, а мнозина си плащаха за това. Смятам, че ако се осигури безопасен достъп до част от сградата, монументът може да се превърне в туристическа атракция, която ще носи добри приходи на държавата, заяви областният управител. 
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top