Експонират антични находки на центъра на Стара Загора

Последните находки от античния град Верея- Августа Траяна, открити при разкопките в центъра на Стара Загора ще бъдат запазени и експонирани на място /ин сито/, съобщи кметът Живко Тодоров. Предложението е било прието от експертите. при националния институт за недвижимо културно наследство.Предстои авторският колектив, който спечели обществената поръчка за цялостна модернизация и преустройство на централната градска част да потърсят възможности за показването на артефактите.  В хода на спасителните разкопки, които стартираха от края на м.г. до сега са намерени останки от 23 антични погребения. Част от костите бяха намерени в две зидани от тухли и покрити с каменни плочи съоръжения Централният градски площад е разположен върху  част от некропола на античния град /ІІ-IV  век/, при разкопки през 80-те години на миналия ХХ в археолозите попаднаха и на уникална куполна гробница, която от десетилетия стои под ключ в мазето на общината.

Ще се търси начин да бъде направен удобен за туристите и старозагорци подход към гробницата, защото сегашният проект това не е предвидено, уточни градоначалникът.

6,9 млн лв без ДДС струва реконструкцията и модернизацията на централната част на Стара Загора, средствата са по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“/в.Монитор

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top