“Лучия ди Ламермур“ на сцената на старозагорската опера

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 18 април от 19,00 часа операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Донцети. „Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.

Спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера предизвика интереса на меломаните от цяла България след впечатляващата премиера на 5 декември 2015 година. Припомняме, че с този спектакъл бе закрито 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. „Лучия ди Ламермур“ бе и изборът за блестящ финал на 12-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. Творческият екип на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ получи престижната награда „Стара Загора“ 2016 за принос в областта на изкуствата и културата в навечерието на 24 май. През месец септември 2016 г.постановъчният екип на спектакъла бе награден с престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ Радио.

На 18 април спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур“ ще бъде представен отново на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на спектакъла е Андрия Павлич /авдстрия Блестящ солистичен състав ще видят търновци и гостите на старопрестолния град в главните роли - Хироко Такеучи /Япония/, Ивайло Йовчев, Валери Турманов, Георги Динев, Маргит Баар / Австрия/, Пламен Кумпиков, Любомир Петков и др. Участват още оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, Детско- юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.

Режисьор на „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорска опера е Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top