23 септември 2019

Митрополит Киприан отслужи Божествена Св. Литургия

В първата Великопостна събота, наричана още Тодоровден, в памет на свети великомъченик Теодор Тирон, в едноименния храм на върха на Аязмото, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена Св. Литургия.

„Аз съм лозата, Вие пръчките, който пребъдва в Мене, и аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо. Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва.“ /Йоан. 15:5,6/
„Братя и сестри, както лозовата пръчка вехне, съхне и губи живота си, ако е откъсната от живата лоза, така и всеки човек духовно вехне и съхне, губи вложените в него божествени сили, ако не поддържа духовно-органически връзката си с Всевишния. Човекът-грешник е като давещия се сред вълните, заплашен да бъде погълнат от морските бездни, ако няма над него една ръка, ако над него не е Божията десница, която е готова да го вдигне, щом той протегне ръка. Нека сега, след като се удостоихме да приемем животворящите Христови тайни, да се стремим да не повтаряме предишните си грехове. А ако неволно, поради немощ грехът отново ни нападне, то да не му позволяваме да се вкорени в нашите сърца. Да принесем на Бога искрено покаяние. Да се стараем да водим наистина живот, подобаващ на православни християни. Тогава приетите от нас свети Тайни ще ни бъдат за изцеление на душата и тялото. Тогава Господ ще се съедини с нас чрез Своето Тяло и Кръв навеки и ще ни дарува блаженството на Своето Небесно Царство. Амин!“, обърна се към миряните, препълнили храма, владиката.

През първата седмица на Великия пост в църквите в Стара Загора бяха отслужени Съборни Велики повечерия, на които бе прочетен Великият покаен канон на Св. Андрей Критски, в който Светата Троица се прославя, Божията Майка се възвеличава, но зад всяка дума стои покаяние, зад всяка сълза стои упование, надежда, вяра и се прославя Христовото Възкресение.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top