Персоналът на старозагорската болница прати „кърваво“ писмо до министър Ананиев

Писмо с 19 точки за ситуацията в държавната УМБАЛ  „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора изпратиха над 250 души от персонала й до здравния министър. В него те настояват за спешно свикване на общо събрание, съвет на директорите и медицински съвет, за да бъдат взети мерки .

В текста е записано, че състоянието на здравното заведение е „бедствено“, за последния месец повечето от служителите са получили едва половината от възнагражденията си, имало една цяла месечна заплата още от 2015 година, която се бавела.

Казва се още, че болницата се управлява авторитарно, а вече трета година не е имало заседание на медицинския съвет въпреки задължението това да става ежемесечно.В болничната аптека липсвали елементарни медикаменти, изпълнителният директор дори издал специална заповед, с която забранявал изписването на лекарства.

В резултат на недоброто управление се стигнало до парадокс заплатите на санитарки да бъдат изравнени с възнагражденията на медицински сестри и дори на завеждащи отделения.

„Поради лошите условия – забавените медицински процедури, недостатъчен персонал, липса на медицински консумативи, лоши хигиенно-битови условия  голям брой болни отказват по-нататъшно лечение и напускат болницата по собствено желание“, се твърди в писмото, в което се уточнява че състоянието на операционните  блокове е „бедствено“ и поставя под „риск живота и здравето на пациентите“.

„Изненадан съм, не съм виждал това писмо, вчера /в сряда/ тук беше зам. министър Жени Начева, разговаряхме с началниците на отделения и клиники, нищо такова не беше казано…“, заяви ректорът на Тракийския университет проф. д-р Иван Въшин, който е член на съвета на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД.

По думите му в момента дружеството имало наистина 22 млн лв борчове, но те били стари и онаследени, водели се преговори с кредитори за разсрочването им във времето.

Според запознати със ситуацията за решаване на проблема със задлъжнялостта се разчитало на бъдеща продажба на сградата, където сега е настанена АГ-клиниката в центъра на града. Започналото обаче прехвърляне в основната болнична база било стопирано от няколко месеца поради липса на свежи средства./в.Монитор

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top