Три старозагорски гимназии обучават ученици по дуалната система

Областният управител Гергана Микова участва днес в работна среща, посветена на реализацията на българо-швейцарския проект „Домино” в професионални гимназии от Старозагорска област. Организатори на дискусията бяха Петя Евтимова, ръководител на проекта „Домино” за дуално обучение, и Търговско-промишлената палата в Стара Загора. На срещата присъстваха Татяна Димитрова, началник на РУО, директори на гимназии, представители на бизнеса от региона, ученици, журналисти. „Стара Загора е отличен пример за партньорство между всички институции и организации, работещи по проекта. Постигнахме и добри резултати”, каза г-жа Евтимова.

Стара Загора е градът, в който преди 3 години пилотно стартира „Домино”. Вече е приключен първият етап, а ръководителите на проекта и училищните директори се надяват да има и втори. В града на липите 3 гимназии обучават ученици по дуалната система. Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна княгиня” си сътрудничи с 14 ресторанта, в които от следващата учебна година бъдещите готвачи и сервитьори ще имат реална възможност да усвояват практически знания и умения за двете професии.

В Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н.Й Вапцаров”  25 ученици преминават през дуално обучение. Шест фирми са подали ръка на ръководството на гимназията и са дали съгласие децата да се обучават на практика в тях.

В Професионалната гимназия по електротехника „Г.С. Раковски” дуалното обучение също обхваща 25 ученици. Обнадеждаващ факт е, че интерес към гимназистите, преминали през такова обучение, проявяват сериозни дружества като „Мини Марица изток” и EVN. 

Участниците в дискусията споделиха своите виждания за необходимите промени, които трябва да настъпят в професионалното образование у нас, за да стане то адекватно на нуждите на българския бизнес. Един от акцентите в обсъждането беше водещата роля на родителите в избора на гимназия за децата, завършващи седми клас. Представители на старозагорския бизнес споделиха опита си с организирането на дни на отворените врати за родители и ученици, в които подрастващите и техните родители имат възможност да се запознаят „на живо” с дейността на определени фирми. В разговорите стана ясно, че това е работеща идея, която трябва да бъде надграждана.
Работодатели обясниха още, че според тях са необходими законови промени, които да позволят по-лесното наемане на лица под 18 г. на работа.

„На всички срещи, които досега сме имали с бизнеса, се очертава този проблем. Собственици на фирми са готови да дават стипендии на ученици, които работят при тях, но и искат да защитят тази си инвестиция, като обвържат учениците след завършване да остават на работа при тях поне за известно време. Сключването на договори с непълнолетни деца обаче се оказва много сложно”, каза Гергана Микова.

Оживена дискусия предизвика и темата дали е необходимо държавата да регулира броя на учениците в професионалните и в другите средни училища, като дава превес на професионалното образование. Надделя мнението, че в държава със свободен пазар подобни механизми трудно биха могли да бъдат задействани.

„В Старозагорска област 60 процента от учениците се обучават в професионални гимназии. Във връзка с одобряването на предстоящия план-прием за следващата учебна година сме отправили покана към работодателите и бизнес организациите за съдействие. Нека те кажат какви специалности са им необходими, за да можем да съобразим техните нужди с броя  и вида на паралелките в професионалните училища. Ние работим добре с бизнеса на Старозагорска област и това е една от стъпките за подобряване на професионалното образование”, каза Татяна Димитрова.

И тази година ТПП, съвместно с други бизнес сдружения, ще организира и проведе анкета сред представителите на всички сфери на бизнеса от региона, за да проучи нуждата им от кадри.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top