Общо девет са номинирани за „Добрият Самарянин” 2017

Колективът на XI ОУ "Н.Лилиев",  Стара Загора е номиниран за „Добрият Самарянин” 2017. Учителите от XI ОУ "Н. Лилиев" се стремят да възпитават у учениците си състрадателност, уважение, помощ, добросърдечност и толерантност. Това съумяват да постигат чрез личен пример, участие и организиране на редица благотворителни инициативи: "Да дарим живот на любимите играчки"- за децата от Детско онкологично отделение -  Пловдив; "Да дарим радост" - традиционна инициатива за събиране на книги, списания и др.; кампания за набиране на средства за "Локомат" - България (дарени 1725,00 лв.), робот, който ще се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции; и още много други... Резултат от всеотдайните им и ежедневни усилия, вложени в уроците по "уважение" и "добросърдечност" е и фактът, че в училището се обучават 30 деца със специални образователни потребности, които се приемат от другите ученици с толерантност и разбиране. Номинацията е на Десислава Янулова  

Таня Славова, управител на "Мересев" ЕООД, гр. Стара Загора също е сред номинираните за тазгодишните награди. Преди няколко години Таня Славова, управител на предприятието за хора с увреждания в  Стара Загора приема след молба за работа при себе си Елица. Тя е с лека степен на умствена изостаналост, без семейство, току-що напуснала Дома за деца с умствени увреждания в с. Петрово. Скоро, след започване на работа, узнали за това, че Елица вече е извън социалното заведение, нейни роднини я прибират под предлог, че ще се грижат за нея, но я принуждават да проституира. Таня Славова, с помощта на институциите успява да спаси Елица от алчните й роднини на няколко пъти. Осигурява й освен работа и стая за живеене в предприятието, която мебелира подходящо. Така младата жена заживява и работи в по-сигурна среда. В един момент Елица изпада в тежка психическа криза и Славова я откарва в Спешен център. Там не могат да й помогнат и се налага Таня Славова да я откара със собствения си автомобил и на свои разноски в София. Поема престоя й в здравно заведение. И до днес Елица живее и работи в "Мересев"ЕООД и разчита на подкрепата, съвета и грижата на Таня Славова, която за нея е повече от майка. Тя е нейния Ангел-Спасител. Славова приема Елица като свое дете и не вижда нищо неестествено, че се грижи за нея, като отделя от времето, вниманието и парите си за нейното нормално съществуване. Никога не е считала, че е необходимо някой да й благодари или да разказва за добрината й. Номинацията е на екипа на Радио Стара Загора.  

Мария Тодорова Тончева също е номинирана. Тя работи в цветарския павилион "Цветни мечти" до църквата "Св. Николай" в Стара Загора. Вероятно много старозагорци са купували по празничен повод цвете или букет от симпатичната жена със замечтани кафеви очи, смугло лице и буйна черна коса. Но вероятно малцина знаят каква богата душа има. Преди няколко години, на пейките пред храма и цветарските павилиони се появява възрастен човек. Скоро продавачите на красота разбират, че тъжният, изпълнен с мъка и страдание поглед на мъжа, крие бездомника, останал без жилище и близки хора след смъртта на неговите родители. Скоро Мария Тончева започва да носи храна на Тодор - така се казва тихият, незабележим човек, превърнал се в почти постоянно присъствие в градинката на "Пингвините", после и дрехи. Понякога му осигурява възможност да се изкъпе. С нейна помощ и на колегата й Ивелин му изваждат документ за самоличност. Изключително скромна, без да парадира и разказва за това, което прави. Доброто на Мария заразява не само цветарите край нея, учителката на сина й, но и хората от околните жилищни кооперации. Тодор се отблагодарява като помага при изнасянето и внасянето на цветята и разтоварването на колите на доставчиците на цвята, премита пред павилиона. Налага се понякога Мария и колегите й да промиват раните на Тодор от другите бездомници и алкохолици, които го нападат защото мислят, че освен храна и дрехи, Тодор получава и пари. Номинацията е от Кристина Русева, журналист в Радио Стара Загора.

Последната номинация е за Моника Маринова от Стара Загора.Тя успя да пребори болестта и здравната система и днес се радва на щастливото си семейство. Моника оздравя благодарение на приятели, близки и непознати дарители от цяла България. След тежката диагноза „Киста на Тарлов“, младата жена премина през ада. Успешната операция беше направена на 30 септември 2015 г. в Кипър. Тя стана възможна заради помощта на добри хора, след като неколкократно Здравната каса отказа средства за лечение. Въпреки всички трудности, младата жена намира сили да помага и на други, изпаднали в затруднение. Моника се свързва с 28-годишната Ива от русенското село Тръстеник, която също като нея е прикована към инвалиден стол, след тежка катастрофа. Моника осъществява контакт с клиниката в Кипър,  където беше оперирана успешно. От там са готови да приемат Ива, но за операцията не достигат 16 000 лева. И така Моника решава да помогне. За да събере непосилната за момичето сума  организира и ръководи редица благотворителни базари, създава фейсбук страница. Заради многото опити да сподели информацията, спират профила й. Парите за Ива вече са събрани. Освен на Ива, Моника помага с организация и провежда благотворителни търгове и базари за 5-годишния Тео, който е диагностициран с тумор на мозъка, ПНЕТ – много рядък и агресивен.Номинацията е направена от Николина Николова, редактор електронна медия, stz24.com и Гергана Пейчева, Дарик радио-Стара Загора.

Общо девет са номинациите за носител на наградата "Добрият Самарянин". „Добрият Самарянин" представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни", за високо признание към отделна личност. Те са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин". Церемония по връчването им и тази година ще се проведе в Държавна опера-Стара Загора на 11 декември, от 19:00 часа. От утре до 29 ноември започва гласуването за „Отличието на общността" на www.samaritans.bg/dnes. Запознайте се с геройствата на добротворците и изберете историята, която Ви докосва най-силно.
 

Коментирай!

#1
Любо Пеев - 2017-11-07 19:52:33

Аз съм добрият и самарянин!?! След като бях директор и фалирах онова заводче БЕРОЕ-АД, сега съм шеф на Регионалтна Дирекция Социално Подпомагане!! За да помогнеш на соц. слабия, първо трябва да създадеш соц. слаби!!! Прочее, честита стогодишнина на ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ-Я-Я-а-а-а...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Още новини

Scroll To Top