Новият сезон за балетната трупа на Старозагорска опера стартира с Лебедово езеро

Днес с „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски се открива новия сезон за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. „Поканих за водещите роли примабалерината на Софийска опера Марта Петкова и премиер солистът Емил Йорданов и тези гостувания ще станат практика в нашата репертоарна политика“ – каза Силвия Томова, ръководител на балетната трупа. „Изключително съм щастлива да танцувам пред старозагорската публика, която е много взискателна и с много високи критерии.“ – сподели Марта Петкова. А Емил Йорданов припомни, че от премиерата си преди 140 г. в Болшой театър досега „Лебедово езеро“ си остава най-красивата приказка на балетната сцена.

На 2 ноември е премиерата на съвременния балетен спектакъл „М като жена“ на хореографа Росен Михайлов, създаден специално за примабаленрината Веса Тонова. От новия сезон тя е репетитор на старозагорската трупа. „Смятам, че в областта на съвременния танц имам много неизследвани възможности. Удоволствие е да работя с толкова млади и талантливи колеги“ – каза Веса Тонова.

В спектакъла, с който ще се открие Фестивала за оперно и балетно изкуство – модерната опера „Сиси – душата на императрицата“ има голямо участие на балета, като хореографията ще е на младата балерина от състава Йоана Влагули от Гърция. Тя ще участва на 3 декември в програмата на ФОБИ и в спектакъла PERPETUAL TANGO по хореография на Дора Ареола и Блис Колмайер. На 5 декември отново в спектакъла „Лебедово езеро“ ще гостуват за първи път солистите на Мариинския балет, Санкт Петербург – Татяна Ткаченко и Игор Оскорбин. Подарък за Коледа за малките и големи зрители ще бъде балетът „Снежанка и седемте джуджета“. В големия Новогодишен концерт на 31 декември на сцената на Операта ще има значително участие на балетната трупа.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top