19 септември 2018

Русия и Гърция си поделиха първото място на театралния фестивал “Данаил Чирпански” в Стара Загора

Дългоочакваното първо издание на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” завърши с вдъхновяваща и емоционална церемония в Драматичен театър “Гео Милев” на 7 октомври. По време на церемонията първото място си поделиха Русия (ВГИК) и Гърция. Журито, в лицето на Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майа Праматарова, и организаторите решиха да присъдят награди за всеки един от седемте студентски спектакъла, за да отличат специалното във всеки от тях:

НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, България, гостува с “Илиада” и получи награда за словесна изразност.

Кралско висше училище за драматично изкуство, Испания, показа постановката “Индианската кралица” и взе отличие за социална позиция и експресивна пластична форма.

Университет за театър и кино Шота Руставели, Грузия, се представи с “Лица”, за което бе присъдена награда за колективна игра при преноса на проза на сцена.

Руската театрална академия ГИТИС взе награда за алтернативни театрални подходи в прочита на Кафка и Гогол за “Метаморфози. Кафка и Гогол”.

Централно кралско училище за реч и драма, Англия, си тръгна с награда за моноспектакъла “Копла” за майсторско владеене на жанра мюзикъл и личния подход към него.

Първата награда на журито на МТСФ “Данаил Чирпански” получиха две академии –Университет за кинематография на името на Сергей Герасимов ВГИК, Русия, за постановката “Старовремски помещици” и Театрално училище към националния театър на Гърция за “Агамемнон”.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top