Прокуратурата повдигна обвинение срещу 26–годишен мъж за палеж

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Йордан Б., на 26 г., привлечен като обвиняем за това, че запалил сгради, представляващи имущество на значителна стойност, като пожарът е представлявал опасност за живота на хора и е имало опасност да се разпространи върху други имоти – престъпление по чл. 330, ал.2, т.1 и т.2 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

На 04/05.08.2017 год. в с. Горно Ботево, обл. Стара Загора, възникнал конфликт между два рода, живущи в същото село. След приключване на конфликта Йордан Б. се прибрал в дома си и видял, че братята му са пострадали. Решил да си отмъсти. Той източил в пластмасова туба бензин от моторната резачка и отишъл до жилище, собственост на Анка А.. В непосредствена близост до къщата се намирала стопанска постройка. Там Йордан Б. изсипал от тубата бензина и запалил  стопанската постройка. В резултат на запалването изгоряла стопанската постройка и намиращите се в нея животни. Пожарът се разпространил и обхванал и къщата, която също изгоряла.

С постановление на Окръжна прокуратура – Стара Загора обвиняемият Йордан Б. е задържан за срок от 72 часа. В Окръжен съд – Стара Загора ще бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо него. Разследването по делото продължава, като са разпитани свидетели и са назначени пожаротехническа експертиза и оценителна експертиза.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top