29 септември 2023

Димитър Главчев, Илияна Йотова и Валери Симеонов ще участват в тържествена заря-проверка в Стара Загора

 Димитър Главчев,  Илияна Йотова и Валери Симеонов ще участват в тържествена заря-проверка в Стара Загора

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Валери Симеонов ще участват тази вечер в тържествената заря-проверка по повод отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). Военният ритуал започва в 20.00 ч. тази вечер на площада пред сградата на Община Стара Загора. Домакин на събитието е кметът на града Живко Тодоров. Очаква се да пристигнат още посланици, народни представители, кметове и зам.-кметове на общини и др. Всички официални гости на събитията ще получат плакет-реплика на героичното Самарско знаме.

В 18,30 ч. на площада започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. В 21.00 ч. на Античния форум „Августа Траяна“ Държавна опера Стара Загора ще изнесе тържествен концерт, чиято първа част ще бъде дирижирана от старозагорския митрополит Киприан.

Той ще участва и утре вечер в уникалния спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, който ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на годишнината.

Музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“, ще допълнят атмосферата на красивото представление, наслада за душата и сетивата. Той ще се състои на 31 юли от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Режисьор е дриекторът на ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри, досега не е правен у нас, твърдят организаторите.

През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, която започна още на 1 юли, включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

Коментирай!

#1
Гост - 2017-07-30 16:00:30

Кмет не беше ли Живко Тодоров...?

Още новини

Scroll To Top