Старозагорци отбелязаха 180 години от рождението на Апостола на българската свобода

Днес в Стара Загора се проведе общоградския ритуал с поднасяне на венци и цветя, посветен на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Тържеството се състоя пред паметника на Апостола. На него присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова областният управител Герегана Микова, зам.областният управител Петя Чакърова, депутати от Старозагорския район, общински съветници, представители на политически сили, почетна рота от Втора механизирана бригада, деца от различни училища и детски градини, граждани.

Честването започна със заупокойна литургия в памет на дякона Левски, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия. Слово за делото на Апостола на българската свобода произнесе г-жа Микова.

„Днес за пореден път свеждаме глави пред паметника на най-големия българин. Неговият живот и революционна борба са неразривно свързани със Стара Загора. Затова ние сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му. Днес всички трябва да си зададем въпроса дали наистина сме достойни наследници на Васил Левски. Днес трябва да застанем единни и да покажем, че в трудни времена можем да бъдем заедно като нация, чиято дума се чува по цял свят. За да могат нашите деца и наследници след 100 години отново да сведат глави пред този паметник. Не от срам, а в знак на признателност”, каза областният управител.

От името на официалните лица бяха поднесени венци. Десетки старозагорци от всички възрасти също поставиха цветя пред паметника на Васил Левски. Музейно-образователна програма за деца „Заветите на Апостола“, включваща беседа и занимателни кръстословици е организирана в Музеен обект „Хилендарски метох”. По повод годишнината обектът е отворен за посетители с работно време от 09:30 до 17:30 ч.

Участието в програмата е безплатно. Желаещите могат да направят заявка на телефони 042/919-214 и 0884477141.
Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий също отбелязва180-годишнината от рождението на Васил Левски с беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top