Старейшините предлагат да се ограничи броя на животните за лични нужди в община Стара Загора

По време на предстоящата на 29 юни редовна сесия на общински съвет Стара Загора ще бъде разгледано предложението на старейшините от група "Истината за Стара Загора" Янко Янков и Ивета Лазарова за промяна в Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Общината. Решението за това предложение е взето след множество оплаквания и от срещите и разговорите с кметовете по селата за недобросъвестни съседи, които са превърнали дворовете на къщите си във ферми за отглеждане на животни, с което подлагат на постоянен тормоз своите съселяни.

Най-фрапиращите случаи са отглеждането на над 100 крави в центъра на село Маджерито и 22 кози майки в село Борилово, които се отглеждат за търговия. В центъра на село Остра Могила се отглеждат прасета и крави, а оборският тор се изхвърля в дерето. От там се стича в реката и стига до вододайната зона на селото, което е предпоставка за много болести и зарази.

Не трябва да се пренебрегва чувствителността на хората, които живеят по селата. Всички знаем за протеста в Ново село срещу фермер, който искаше да отглежда кокошки, макар и в бившия обор на селото. Проблеми има, не само с едрия и дребния рогат добитък, а и с отглеждането на пчели в селата. В едно от старозагорските села се отглеждат 20 кошера пчели и като се пуснат, тръгват по цветята на къщите на хората и никой не може да излезе от дома си, защото ще бъде нажилен. Всички тези случаи и непълнотата на нашата наредба, наложиха намесата ни и въвеждането на ограничение в броя на отглежданите животни за лични нужди в населените места, коментират съветниците.

Промяната на наредбата е на сайта на Община Стара Загора и предстои да бъде гласувана на първо четене. Между първо и второ четене всеки гражданин ще има възможност да дава предложения, мнения и идеи за допълнения към така предложената промяна, като в същото време може да се организират срещи за консултации и обсъждания по този проблем.

Коментирай!

#1
МариЯнко - 2017-06-23 23:09:52

Янко ,яне ле върни тротоара до аскента ,не се занимавай с работи ,дето не разбираш...

Още новини

Scroll To Top