Легенда за змея от Змейово спечели ученическия конкурс за киносценарий на „Златната липа“

Десетокласничката Нона Петкова от Езикова гимназия „Ромен Ролан“ спечели първото място в ученическия конкурс за сценарий за късометражен филм в рамките на организирания от Община Стара Загора Международен кинофестивал на европейското кино „Златната липа“. В историята на Нона има фентъзи елементи, казва се „Змейова невеста“ и е свързана с легендата за змея от родното ѝ село Змейово край Стара Загора. Фабулата води група ученици на разходка край селото, когато част от тях пропадат в трудно забележима дупка, обитавана някога от змея. Пред очите им изникват холограмни картини от времената, когато всичко, за което разказват легендите, се оказва, че се е случило наистина… Нора получи аплодисментите на препълнената с ученици от езиковата гимназия зала, както и на авторитетното жури, председателствано от режисьора Станимир Трифонов. Второ място беше присъдено на десетокласничката Богомила Китанова със заглавие „Никой“, а трето място спечели Петър Дойчев от 12-ти клас със сценарий, наречен „Yourself“.

Общо 16 сценария, писани от 22-ма автори се състезаваха в ученическия конкурс на „Златната липа“. „Бих казал, че всички, които написахте сценарии, сте победители, най-малко защото сте победили страховете си да седнете зад белия лист и да пишете“, посочи Николай Колев, драматург и сценарист на новия български филм „12 А“, с който тази година беше открито петото издание на феста. „Ще бъдем щастливи, ако не спрете до тук и продължите да се учите и да работите за това след време да станете добри сценаристи, защото един от проблемите на съвременното българско кино е именно драматургията“, посочи Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. Впечатлена съм, че толкова много на брой сценарии са написани за конкурса и вярвам, че „Златната липа“ успява да вдъхнови младите хора да обичат, търсят и създават стойностно кино“, добави кинорежисьорът и директор на фестивала Магдалена Ралчева. Тя покани тримата автори на отличени сценарии на церемонията по закриване на фестивала на 7 юни от 18 часа в залата на оперния театър, където ще им бъдат връчени наградите - за първо място плакет и 200 лв. от Община Стара Загора, а за второ и трето място грамоти от фестивала и съответно 150 и 100 лв. от Община Стара Загора.

Председателят на журито Станимир Трифонов не спести и критиките си към младите творци, като посочи, че нито един от представените текстове няма качествата на завършен сценарий. Личи, че повече сте гледали филми, отколкото сте чели, а четенето е много важно, посочи той. Уважавайте българския език и прецизирайте текстовете си. Предстои ви много работа и много труд, много гледане на кино и много четене, за да усвоите в детайли специфичния занаят на сценариста, допълни Николай Колев. Търсете историята, а не описанието, следвайте разказа и се старайте да сте кратки, посъветва ги той и ги насърчи да продължават да пишат. Ще се радваме, ако след време сред вас открием сценаристи, които да повдигнат нивото на българското кино, посочи Ирина Коцева, преподавател по сценаристика в НАТФИЗ.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top