Гинка Станчева откри звезда с името си и посади своя липа в Стара Загора

Голямата българска актриса Гинка Станчева посади петата липова фиданка в Алеята на липите край сградата на Държавна опера Стара Загора, където снощи тя беше удостоена със специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното по време на церемонията за откриване на едноименния Международен фестивал за ново европейско кино.

Любимката на поколения българи откри и своя звезда с името си до звездите на предходните носители на наградата - Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова. 85-годишната актриса благодари още веднъж на създателите на фестивала за признанието и наградата. Въпреки завидната си възраст Гинка Станчева продължава да бъде изпълнена с енергия и творчески дух. Готви участия в нови представления заедно със свои връстници, с които са направили формация „Артисти със сребро в косите“. Съвсем скоро предстои да видим Гинка Станчева отново на сцена с „Женитба“ на Гогол.
Началото на творческия и път обаче не бил никак лесен. Била невръстно дете, когато убили баща и във Втората световна война, а майка и останала вдовица с 2 дъщери на 28-годишна възраст. Гинка трябвало да се грижи за по-малката си с 5 години сестричка. „Може би това ме направи толкова несломима и борбена“, призна тя на специалната пресконференция със журналисти. Още помни първата си роля в Благоревградския театър, където дебютира в пиесата „Когато фиданките цъфтят“. Помни и първата си среща в киното с Апостол Карамитев. Това се случва по време на снимките на филма „Хайдушка клетва“ (1958). Младата актриса Гинка Станчева играе Ивана – девойка отвлечена от туците, за да бъде дадена в харема на местния бей. Апостол Карамитев вече е голяма звезда и Гинка е силно респектирана, че трябва да играе редом с него. Помага и самочувствието, събрано от успеха на ролята и във филма „Земя“ (1957), с който България за първи път е включена в официалната селекция на кинофестивала в Кан. Гинка Станчева и сега изтръпва при спомена за 10-минутните аплодисменти в залата на френската киностолица, когато тя се появява облечена в автентичната българска народна носия, с която играе във филма. Между нея и Апостол Карамитев и на сцената, и на екрана, се появява особена магия и се раждат хитовете „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“. Телевизията също започва да ухажва Гинка Станчева. Участва в първия български семеен сериал „Семейство Калинкови“. Няколко пъти чете новините и я канят да стане говорител, но тя отказва. „Предпочетох да остана артист и да се отдам на театъра и киното“, призна тя. Тогава среща и съпруга си – Пейчо Пеев,  с когото са щастливи заедно допреди 15 години, когато той почива. „Майката на Пейчо беше италианка, той самият имаше доста италиански черти. Ревнуваше ме много, но после свикна със славата ми на актриса“, спомня си Гинка Станчева.

До днес именитата актриса е изиграла стотици роли, получила е куп награди и отличия – заслужил артист, народен артист, орден „Стара планина“ първа степен… „Наградата „Златната липа“ обаче ми е особено скъпа, защото е присъдена от публиката, която ме направи звезда и защото е свързана с един от най-хубавите градове – Стара Загора“, каза Гинка Станчева.

Днес от 17 часа в зала Библиотека ще бъде прожектиран филма за живота и творческия път на Гинка Станчева „Призвание актриса“ на режисьора Валентина Фиданова-Коларова

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top