МОН избра четири старозагорски училища да получат статут на иновативни

Четири старозагорски училища са избрани от Министерството на образованието и науката (МОН)  да получат статут на иновативни. Те ще бъдат включени в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет. Това са Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Основно училище „Кирил Христов“, Начално училище „Димитър Благоев“ и Частно основно училище „Елин Пелин“.

От одобрените 185 учебни заведения 9 са начални училища, 73 са основни, 51 - средни, 30 са профилирани гимназии, 21 - професионални гимназии и един колеж. 22 от училищата в списъка са държавни, 130 са общински, а другите 33 - частни. Те са заявили, че ще постигнат подобряване на качеството на образованието чрез различни иновации. 46 от училищата ще разработят и въведат иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението. Други 51 ще организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната си среда. 88 училища ще използват нови методи на преподаване, а останалите 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и учебните си планове.

В МОН са постъпили 207 проекта на 202 училища до 31 януари. До края на май те са били разгледани от Комисия за иновативните училища, в която са участвали психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, личности с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите, уточняват от пресцентъра на министерството на образованието.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top