Министър Румен Порожанов откри юбилейното десето издание на на БАТА АГРО

Днес официално беше открито юбилейното десето издание на на БАТА АГРО край Стара Загора. Тази година в него участват 218 фирми на изложбени площи от 35 000 кв. метра.На официалното откриване  присъства лично министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.Той съобщи, че през настоящия програмен период в сектор „Земеделие” постъпват 8,5 милиарда евро. Повече от половината са директните плащания, които подпомагат доходите и възможностите за инвестиции.Министър Порожанов коментира, че стремежът му е министерството да влезе в оборот, който да обслужва сектора, а фонд „Земеделие” да заработи ефективно. Той посочи, че по Програмата за развитие на селските райони има директни инвестиционни мерки, по които се финансира и земеделска техника. „Само по първия прием са договорени и в момента се изпълняват и изплащат над 1000 договора, по които над 80% са свързани с техниката. По отношение на Мярка 4.1. или това, което касае директно този бизнес тук на изложението, бюджетът е договорен”.

От дългосрочна програма за развитието на сектор „Земеделие” се нуждае страната ни. Мнението е на председателя на Управителния съвет на БАТА АГРО Тодор Николов. По думите му, статистиката сочи драстичен спад в пазара на техника, а лошото му състояние пък прави неконкурентна продукцията на земеделските стопани. Според Николов е необходима и промяна във фонд „Земеделие” по отношение оценката на проектите.

На събитието присъстваха областният управител на Старозагорска област Гергана Микова, заместник- кметовете на община Стара Загора Йордан Николов и Красимира Чахова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин и др. В рамките на официалната церемония водосвет отслужи Старозагорският митрополит.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top