Старозагорка представя изследване на малгарските българи

Краеведското и родоведско проучване под надслов „Малгарските българи” е подготвила за печат старозагорската краеведка Станка Битлиева. Книгата представлява широка и цялостна картина за живота и борбите на българите от Мраморноморския край на Източна Тракия, за етнографията и културата, които пренасят в пределите на Нова България.

Предмет на изследването й са историческите факти и родови спомени, които разкриват политическите и религиозни борби на населението за единението и националното освобождение. „Актуалността им със съвременните бежански процеси, служи като отрезвяващ и обобщаваш отзвук от процесите в близкото минало, от войни и проявени груби закони на човешкия хаос”, казва авторката.

Специално внимание е отредено на църковните борби на българите от този край за отхвърляне на гръцкото влияние и появата на Българската Екзархия. В различните етапи и форми на съпротива се проследява участието на малгарци и в борбата на това население по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Описва се съдбата на две поколения бежанци, трудната им адаптация и единение с останалото българско население.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top