До седмица новият плувен басейн на Стара Загора ще бъде въведен в експлоатация

До седмица новият плувен басейн на Стара Загора ще бъде въведен в експлоатация

Държавна приемателна комисия прие извършената реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на покрития плувен басейн в Стара Загора. Издаден е Акт 16 за неговото ползване по предназначение. Той е със застроена площ 1893,34 кв.м. и РЗП 3946, 02 кв.м. Стойността на инвестицията е 2, 73 млн. лв., от които 910 000 лв., осигурени от Фонда за регионално градско развитие на Инициатива „Джесика“.
Строителните дейности са изпълнени от РУДИН ООД гр.Стара Загора, а строителният надзор е осъществен от „Стандарт  консулт” ЕООД Стара Загора.

Изпълнените строително-монтажни работи осигуряват икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и хигиена, едновременно с това подобряват общия естетически вид на сградата. Монтирани са метални телескопични трибуни с 2 реда седалки на балкона и с 3 реда седалки на нивото на басейна, с общо 384 седалки.
Изпълнена е вътрешна и външна топлоизолация на фасадните стени, подменена е старата единично остъклена дограма с РVС петкамерна, със стъклопакет 24 мм. Топлинно изолирани са покривът, подовете, дъното и стените на басейна.

Положени са нови подови настилки - теракота за мокрите помещения, хомогенна винилова настилка за кабинетите, клинкерни плочи за басейна и обходната зона около него, каучукова мека ударопоглъщаща настилка във фитнес залата и гранитогрес за балкона над басейна. В мокрите помещения таваните и стените са  боядисани с антибактериален латекс.

По време на ремонта конструкцията на басейна е възстановена и усилена. Премахната е силно повредената долна плоча от покривната конструкция и тухлената зидария. Армировката е почистена от прах, ръжда и др. замърсявания, обработена с антикорозионно покритие. Стоманобетонните елементи са усилени с външно залепена полимерна армировка на въглеродна основа и със стоманобетонови кожуси. Конструкцията е подобрена за вертикални товари и сеизмично въздействие.
Монтирани са  осветителни тела с луминесцентни лампи за мокрите помещения, прожектори за покрития плувен басейн и осветителни тела с халогенни лампи за санитарните помещения. Изградена е пожаро-известителна инсталация, осигурена и с автономно електрозахранване.
Извършена е цялостна подмяна на канализацията  в сградата и на цялата хоризонтална водопроводна мрежа на ниското тяло.

С оглед на оптимален пречиствателен ефект, водовливната и водовземната система на инсталацията са изпълнени така, че осигуряват вертикално движение на водния поток. Филтрацията се осъществява чрез бърз напорен пясъчен филтър с циркулационна помпа.
В помещението на басейна са монтирани 6 таванни вентилатора, които изсмукват замърсения /влажния/ въздух от помещението на басейна. Поставени са нови вентилационни камери, които осигуряват необходимия свеж въздух и комфорт в помещението.

За осигуряване на топла вода в горната част на южната фасада са монтирани слънчеви колектори, с възможност топлоподаването да се пренасочва към отоплителната система или подгряване на водата в басейна. Единият от парните котли е подменен с нов водогреен котел с възможност за регулиране температурите в помещенията и постигане максимален ефект в комбинация със слънчевите колектори.

В двуметровата зона около сградата е изпълнена нова вертикална планировка и нова настилка с бордюри, което осигурява необходимото отводняване на площадките и алеите.
Осигурен е достъп до басейна за хора в неравностойно положение, през входната врата на източната фасада, чрез рампа с наклон по-малък от 5%. Преустроена е съществуваща тоалетна и преддверие към нея, в тоалетна за хора в неравностойно положение.
До седмица басейнът ще може да влезе в експлоатация.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top