Старозагорската журналистка Донка Йотова събра в книга документалните разкази за трима световни български учени

Старозагорската журналистка Донка Йотова издаде четвъртата си книга.Тя носи заглавието „Шест атома злато“ и разказва за научните постижения на трима мъже от Мъглиж. Авторката определя книгата си като документално-патриотична, а тримата герои са проф. Стоян Съргойчев и баща и син Тилчеви – Рашо и Тихомир.

Шест атома злато са невъобразимо малко, но тяхната конфигурация е впечатляващ златен кръст, емблема на човешкото проникновения във времето, а откритието е на проф. Стоян Съргойчев /1945/, посочи Донка Йотова. Професорът е един от българските физици, които участват в Международния проект за изследване на Халеевата комета. От 1990 г. работи в САЩ. Избран е за директор на Физическия изследователски департамент към Световния институт за научни изследвания в САЩ.

Вторият герой на книгата е Рашо Тилчев /1878 - 1963/. Той е физик и математик, вписан в Златната книга на българските изобретатели. Автор е на Закона за връзката между орбиталните движения на планетите. Третият герой е синът му Тихомир Тилчев /1908 - 1994/, който открива Закон в астрономията за сплеснатостта на Слънцето и допълнителния източник на вътрешната енергия на въртящите се небесни тела.

Бащата и синът Тилчеви дават и идея за усъвършенстване на руските "Катюши" по време на Втората световна война.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top