Започна продажбата на мартеници в Стара Загора

Търговията на мартенички и щандовете с обредните конци е в разгара си по Главната улица на Стара Загора в района на Универсалния магазин.

Цените на мартениците тип гривни традиционно варират от около 10-15 стотинки до 5,00 лв. Най-евтини са мартеничките само от бели и червени конци, а най-скъпите са тези, украсени с мъниста, кожени елементи, пайети. Наблюдава се голямо разнообразие, а търговците коментират, че този тип мартеници са най-купуваните основно от ученици и студенти.

Старозагорците на средна възраст предпочитат тези мартеници, които се закачват на дрехата. При тях също цените варират, но най-ниската цена е около 70 стотинки. В зависимост от големината на мартеницата цената може да достигне и 8 лв., но големите мартеници се взимат за украса в дома.

"Търговията с мартеници върви добре. В момента се купуват мартеници от хора, които ще ги изпращат на близки и роднини в чужбина. Типично по нашенски обаче повечето хора оставят това за последния момент", коментират пред starozagorci.com търговците.

На базара в града на липите можем да видим ръчно изработена Баба Марта. И тази година произведенията от Китай са преобладаващи, децата могат да си закичат мартеници със Спондж Боб, Енгри бърдс, Мики Маус, Бен Тен, смърфовете и други анимационни герои.

Сред другите странни мартеници са такива с емблемите на Пума, Адидас и Найк. Можем да си вземе и мартеници зарчета, химикалки, пръстени и др.
Базарът традиционно ще продължи до първите дни на март.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top