Старозагорски граждани протестират срещу намерението да се изградят метални платформи по брега на езеро „Загорка“

Жалба и гражданска подписка с около 200 подписа, събрани само за няколко часа, срещу изграждането на 40 метални платформи по брега на емблематичното за Стара Загора езеро „Загорка" бяха внесени официално в община Стара Загора.

Жалбата и подписката са инициирани от граждани и екипа на Парк-Хотел „Стара Загора". Те са адресирани до кмета на общината Живко Тодоров и до председателя на Общинския съвет Емил Христов.

„Екипът и стотици граждани остро протестираме срещу самоволното намерение на Клуб по спортен риболов да монтира 40 метални платформи по протежение на брега на емблематичното за града езеро „Загорка"! Ние, като стопани на езерото, сме възмутени от начина, по който Клубът по спортен риболов посяга на ландшафната среда и външния вид на езерото, както и на част от парк „Бедечка", се казва в жалбата.

„Винаги сме смятали, че езеро „Загорка" трябва да остане една красива водна площ, около която старозагорци и гостите на града да се разхождат, да спортуват на чист въздух и да се любуват на красивите гледки", се казва още в жалбата.
В комплекса са научили за строителните намерения на Клуба по спортен риболов по бреговата ивица на езеро „Загорка" случайно по Коледа. Тогава водите на езерото са били изпуснати именно за старта на монтажа на въпросните платформи. От последвали публикации в пресата са разбрали, че става дума не за единици, а за 40 метални платформи, от които риболовците да замятат и да провеждат състезания.

„Настояваме да реагирате по най-бързия начин като спрете вандалския акт, който Клуб по спортен риболов се кани да извърши на езеро „Загорка", завършва жалбата.

В отговор на това Клубът по спортен риболов в Стара Загора разпространи тази сутрин отворено писмо до обществеността и медиите. Публикуваме го без редакторска намеса:

До обществеността на Стара Загора
До старозагорските медии

Уважаеми дами и господа,

Управителният съвет на Клуба по спортен риболов – „Стара Загора“ се запозна подробно с разпространената жалба от Парк-Хотел Стара Загора относно инвестиционните ни намерения и стремежа ни езерото „Загорка“ да предлага още по-добри възможности за отдих и развлечение. Изразяваме своето недоумение от неточните факти и внушения, които се правят, както и от напрежението, което се създава.

Клубът по спортен риболов никога не си е позволявал „самоволни намерения“ и „вандалски актове“, напротив – ние се отнасяме с уважение и като добри стопани към езерото „Загорка“. То е спортна база, отдадена за ползване и стопанисване от Община Стара Загора на Клуба по спортен риболов и Клуба по корабомоделизъм. От години стопанисването, благоустрояването и охраната на езерото се извършва само и единствено от Клуба по спортен риболов, в който към момента членуват над 3000 души. Парк-Хотел „Стара Загора“ нито с действията си, нито по документи е „негов стопанин“, както се твърди в разпространената жалба.

Ние предвиждаме поставянето на метални платформи в източната част на езерото, които ще навлизат до три метра във водата. Те са естетически издържани и са според изискванията на Световната федерация по спортен риболов за провеждане на състезания и турнири. Съоръженията са мобилни и временни, и при необходимост могат да бъдат демонтирани.

Една от причините за поставяне на платформите е риболовците да не пречат на разхождащите се по алеите граждани. Създава се дистанция между тях и минувачите, което изключва възможни инциденти при хвърлянето на въдиците. Съоръженията могат да бъдат използвани свободно от всеки един гражданин за развлечение, наблюдаване и хранене на водоплаващите птици. Факт е, че през последните години сме свидетели на паднали хора в езерото поради стръмния и хлъзгав бряг.

Друга причина са 200-та деца, които членуват в Клуба по спортен риболов, и които искат да участват в състезания, но в момента това е невъзможно, тъй като няма условия за тяхната безопасност.

Клубът ни кандидатства и бяхме одобрени за домакини на Балканското първенство на нациите, което трябва да се проведе в Стара Загора, на езерото „Загорка“, през 2017 г. Състезанието е изключително престижно и ще доведе в града ни стотици участници и туристи, но за целта трябва да отговаряме на определени условия. Цялата настояща година минава под надслова „Стара Загора – европейски град на спорта“.

Надяваме се да ни води общата енергия за доброто на града и развитието на спорта, а не задкулисни и неясни интереси. Досега никога не е имало проблеми на езерото „Загорка“ между риболовци и граждани. Вярваме, че така ще бъде и занапред! Предвижданото от нас би облагородило цялата територия на езерото, както и парк „Бедечка“.

Валентин Тотев
Председател на УС на Клуб по спортен риболов – „Стара Загора“

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top