Жители на незаконни къщи в кв.Лозенец жалят пред Съда заповедите за събарянето им

Жители, обитаващи незаконни постройки в старозагорския кв. Лозенец, обжалват пред Административен съд заповеди на кмета на Стара Загора Живко Тодоров от 29 август за премахването им. Общи 22 жалби са подадени в законоустановения срок като към момента само една е оставена без движение. Правното основание е чл 225 А от Закона за устройство на територията. Прието е, че постройките са незаконни тъй като нямат стройтелни книжа.

Първите десет дела бяха гледани днес от различни състави на Съда. В едно от делата жалбоподателката Пенка Байрактарова обясни пред съдия Бойка Табакова, че двете масивни къщи ги е построила след като е закупила терена от българин, който в последствие починал без да прехвърли нотариално имота."Къщите ги построих преди 15 години, но нямам никакви документи за това. Искам си къщите всичко, каквото трябва ще платим", заяви Байрактарова.  Жалбоподателката допълни, че е тези имоти живеят три семейства- тя и съпругът й, както и двамата й сина с жените си.

От своя страна кметът, представляван от юриста на община Стара Загора, оспори иска като представи справка от отдел Жилищен фонд, че не е постъпило заявление за настаняване в общинско жилище, както и заявление за откупуване на парцел в кв. 85 Лозенец-разширение. Според адвокатът е изпълнен фактическият състав по издаване на заповедта.Решението на съда ще бъде готово в едномесечен срок, стана ясно днес.

В съседната съдебна зала днес беше разглеждано и делото от Стефанка Асенова и Веселин Асенов също срещу заповед на кмета за премахване на имота. Те бяха представлявани от адвоката Светослав Миневски, който преди заседанието заяви пред starozagorci.com, че "тъй като са  стари строежи за които ние изискваме цялата административна преписка да бъде предоставена и да проследи нейната хронология като експертите се произнесат след това. Според  документите, които имаме строежите са от 1978 година и са били предмет на прехвърлителна сделка след което мистериозно изчезват в новия кадастрален план от 2014 година, но стоят във всички планове преди това", допълни Миневски.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top