Живко Тодоров: „Горд съм със своите съграждани!“

С тържествен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България на площада пред Община Стара Загора започна днес тържествената церемония за отбелязване на Празника на града - 5-ти октомври. Хорът на Държавна опера Стара Загора изпълни химна на Република България, под музикалния съпровод на Военния духов оркестър.

Точно в 10,15 ч. кметът на Стара Загора Живко Тодоров, митрополит Антоний, общинското ръководство и Общинският съвет, официалните лица и всички гости на празника заеха местата си пред сградата на общината и изслушаха „Музикалната емблема“ на проф. Петър Жеков и „Песен за Стара Загора“ на Кирил Тодоров. До почетната рота на Втора бригада застанаха децата от „Траянци” със 150 балона в цветовете на българския трикольор, а други приветстваха гостите с китка здравец.

Към хилядите хора, събрали се на площада пред Община Стара Загора днес, на празника на града се обърна кметът Живко Тодоров. „На днешния ден през 1879 година е положен първият камък за възстановяването на града. Тухла по тухла нашите предци възстановяват града ни от нищото, за да имаме днес всичко онова, като заобикаляща среда, в която живеем. Един град не са само улиците и сградите, това са хората, които живеят в него. Горд съм, че Стара Загора има много достойни граждани, много достойни българи, които имат принос за развитието на града и на България. Сред нас днес са двама от тях – дългогогодишния директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев и Петко Петков, който е дал много за развитието на спорта в Стара Загора. Те бяха отличени от ОбС със званието „Почетни граждани“, каза кметът. Той призова  те да бъдат водачи и лидери, пример за всички млади хора, които да продължат да правят града си все по-добър и по-добър.

„Горд съм със своите съграждани, с хората които живеят в този град и искам да им пожелая успех, защото благодарение на вас, на вашите ежедневни усилия да бъдете достойни граждани на Стара Загора, вие старозагорци, вие наши съграждани, заслужавате поклон! Честит празник!“, завърши празничното си слово Живко Тодоров.

По традиция от 20 години насам, за един ден на празника си, Стара Загора се управлява от Млад Кмет, избран след оспорвано състезание в Младежкия дом. Кметът Живко Тодоров връчи ключа на града на Иван Желев - новоизбрания кмет на Млада Загора, ученик от 12-ти клас на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Иван П.Павлов", който също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника.

Повече от час по централната улица на града продължи празничното шествие, предвождано от официалните лица и гостите. В него участваха деца от детските градини, ученици от 15 основни и средни училища, 12 езикови и професионални гимназии, Тракийския университет, културни институти, читалища, и сдружения. Празничното дефиле завърши с Ретро-парад на автомобили и участници от мото клуб „ Волни ездачи“.

В 11.30 часа на площада пред общината започна Празничен хоров концерт на Държавна опера – Стара Загора, а празничното веселие със старозагорски клубове за народни танци и детски фолклорни формации ще бъде с начален час 17.30 на площада пред Общината. Откриването на традиционната тодишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон`2016” е в зала “Байер” от 18,00 ч. 

В 19.00 часа на централния площад ще започне и концертът на почетния гражданин на Стара Загора Иво Папазов „Ехо от Тракия“, който ще завърши с празнични илюминации.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top