Стара Загора празнува 5 октомври

Със звън на камбани и тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър”, днес за 27-ми път започна празничният за Стара Загора ден – 5 октомври. На тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора в зала „ П.Р. Славейков“ днес кметът Живко Тодоров удостои със званията „Почетен гражданин на Стара Загора“ футболната легенда Петко Петков и дългогодишния директор на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ Кънчо Матев. Званието се присъжда във връзка с празника на града.

В тържествена обстановка, церемонията започна с приветствие на председателя на ОбС Емил Христов, който припомни знаменателното събитие за полагането на първия камък от княз Александър Богориди и първенците на Стара Загора, за неговото възстановяване от пепелищата, мобилизираната енергия за възраждането на града и създаването на органите на местното и държавн управление. „"5 октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за нашите предци". С тези думи председателят на Общинския съвет Емил Христов откри тържествената сесия по случай празника на града. Toй припомни историята на Стара Загора. И днес, 137 години след това славно за града ни време, въпросите пред общинското управление за развитието на икономиката, просветата и културата, архитектурната среда, хигиенизирането и озеленяването, са все така актуални и тяхното своевременно решаване предполага все повече професионализъм, отговорност и държавническо мислене,“ заяви председателят.

С почетния знак на Стара Загора бяха удостоени акад. Александър Петров, проф. д-р Христо Чучков и актьорът Нино Луканов. "Дойдох тук преди 54 години по разпределение, давайки си обещание да омая Стара Загора и публиката и като изтече времето да се върна във врачанския театър. Оттогава минаха 18 пъти по 3 години и с ръка на сърцето ви уверявам, че и за секунда не ми е минало през ума да се разделя със Стара Загора. Градът винаги е бил красив, но никога толкова, колкото е сега", каза Нино Луканов.Митрополит Антоний също поздрави старозагорци и подчерта, че това е празник на вярата, надеждата и любовта. Кметът отправи най-напред думи към управляващия Старозагорската митрополия Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний и го поздрави за мисията, която ще изпълнява в Стара Загора. „Всички ние ще разчитаме на него и на вярата да ни води напред. Бих искал да поздравя почетните граждани и номинираните за званието. Благодарен съм на общинските съветници, че тези достойни хора получиха признанието, което действително са заслужили. И най-вече старозагорци считат, че те са дали много за града и заслужават признанието. Радвам се, че мога да работя с вас, вие сте хора, които наистина мислите за града си“, каза още кметът.

Със званието "Почетен гражданин" бяха удостоени дългогодишният директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев и футболната легенда Петко Петков. "Днес Стара Загора е едно от най-големите средища на науката, културата, спорта и образованието. Това е нашия любим град. Стара Загора всеки ден се разхубавява. Благодаря. Има друго по-високо звание от почетен гражданин и то е старозагорец", сподели Кънчо Матев. "От 1968 година съм в Берое. Останах заради града и хората. Той ми даде много, както и аз на него", коментира Петко Петков.Церемонията и присъстващите бяха благословени от митрополит Антоний, който нарече Празника на Стара Загора празник на вярата в Бога, на надеждата в неговата милост и на любовта му към човеците. На церемонията присъстваха областният управител, народни представители, общинското ръководство, директори на регионални структури, културни институти, носители на приза през годините, както и номинирани за носители на почетното звание. В града за празника гостуват и две официални делегации на побратимените градове Самара и Крушевац.

Кметът Живко Тодоров поднесе цветя символичния камък за възстановяването на Стара Загора.„На многая лета“ в изпълнение на хора за църковно-славянски песнопения „Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова изправи присъстващите в залата на крака и сложи край на тържествената сесия. Всички се отправиха към парк „Пети октомври“, където бяха положени цветя пред камъка, символизиращ началото на възстановяването на Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top