Председателят на ОбС Емил Христов:Казусът “Бедечка“ се използва предизборно

Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение България на гражданите - област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация, означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на ОбС, посочва председателят Емил Христов.

Считам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса инициирана през миналата година от Реформаторския блок в Народното събрание по казуса „Бедечка", учудващо не бе поканен представител на ОбС - Стара Загора, при положение, че навсякъде се изтъква решаващата му и важна роля. Защо след като „основната отговорност е на Общински съвет Стара Загора", а нищо не зависи от останалите институции, той бе пренебрегнат?

Намеква се, че мнозинството в ОбС може да „бламира кмета по познатата вече схема". Вероятно от непознаване на процесите в ОбС и документите, по които той работи, г-н Танев пропуска факта, че съгласно Закона за нормативните актове всички предложения трябва да имат финансова обосновка.

В случая с предложението за промяна на ПУП на „Бедечка" през 2012 г., предложението не бе прието, поради преценката, че финансовата тежест за общината е непосилна.

Да се търси отговорност за начина на гласуване на общинските съветници от народен представител е не само недопустимо вмешателство в работата им, но и липса на добър политически вкус. Председателят на ОбС е не само пръв след равни, но и гражданин на Стара Загора. Настояването той да осигури публичност и явно гласуване в ОбС означава, че се поставя под съмнение работата му, а и непознаване на досегашната му практика в продължение на години. Гласуванията в ОбС - Стара Загора винаги са били явни и публични, с малкото изключения налагани от наредбите, като например изборът на почетен гражданин.

Заплахата, която се отправя за носенето на персонална отговорност, е неразбираема, тъй като всеки един народен представител и общински съветник е избран пряко от гражданите и носи своята отговорност за решенията, които взима. Намеците за „политически и лични договорки скрити зад неясно мнозинство" няма да коментирам, защото ги считам за недостойни за ОбС - Стара Загора, в който има представители и на Движение България на гражданите. По-полезно би било депутатите да се съсредоточат върху работата си в Народното събрание и правенето на работещи закони. Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка", а не безполезни кръгли маси и разговори чрез медиите.

Припомняме, че през изминалата седмица от Движение България на гражданите заявиха в писмо до медиите, че основната отговорност  е  на Общински съвет Стара Загора да приеме решение за запазване на парк Бедечка. От там се обърнаха към председателя на Общински съвет да подкрепи предложението и да се осигури максимална публичност и явно гласуване в местния парламент. Според тях решението ще бъде показателно за това дали ще има ясно носене на политическа и персонална отговорност или ще има политически и лични договорки, скрити зад неясно мнозинство.

От партията на Кунева призоваха общинските съветници на РБ категорично и единодушно да подкрепят предложението за запазване на парк Бедечка."Призоваваме и решенията, които предстои да се вземат и касаят собствениците на земя в парк „Бедечка” да бъдат максимално коректни и внимателно обсъдени с мисъл за бъдещето на Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top