Старозагорските огнеборци демонстрираха умения и техника по повод професионалния си празник

Автомобил горя на централната улица в Стара Загора, а друг беше разрязан, за да извадят от него „пострадал“ при пътно-транспортно произшествие.  Сюжетът е част от днешния сценарий за отбелязване на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Министерството на вътрешните работи - 14 септември. Вече 134 години старозагорските пожарникари се грижат за живота и здравето на съгражданите си, за опазване на тяхното движимо и недвижимо имущество от пожари и аварии, за обекти на държавната и местната власт, за всички новостроящи се сгради и обекти в експлоатация.

Старозагорските огнеборци получиха днес поздравителни адреси от гл.комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция ПБЗН, както и от ръководители на регионални и административни структури. С почетен знак на МВР – II степен за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения беше отличен Георги Иванов от РС ПБЗН Стара Загора. Комисар Стоян Колев – директор на Регионална дирекция ПБЗН приветства и награди с писмени похвали и служители за съществен принос при ликвидиране на произшествия, възникнали на територията на областта.

Днес регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението Стара Загора обслужва територия от 5 151 кв.км. с повече от 333 000  жители, както и обектите с национално значение от енергийния комплекс «Марица Изток». От 1-ви януари до 13-ти септември 2016 г. служителите на РДПБЗН – Стара Загора са ликвидирали 2484 произшествия, възникнали на територията на общината, голяма част от тях са пожари с нанесени материални загуби. При тези пожари има загинали  и пострадали наши съграждани, нанесени са щети предимно в  жилищния сектор,  сектор транспорт и горски насаждения.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова връчи членските карти на доброволците от старозагорския отряд от община Стара Загора, който всяко лято дава дежурства по график в най-натоварената част от денонощието, за сигнали и произшествия през пожароопасния сезон. Община Стара Загора осигури автомобил с висока проходимост, оборудван с основните средства за гасене на пожари в горски и полски масиви, а ръководителят на доброволното формирование инж. Валентин Георгиев беше отличен на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2015“.

За първи път днес демонстрации за гасене на пожари и на противопожарна техника и съоръжения бяха проведени на площада пред сградата на общинската администрация в Стара Загора, с участието на деца, граждани и доброволци. Присъстваха още представители на местната и цетралната власт, ръководители на областни и районни управления и ведомства, на военни формирования и много граждани.

Огнеборците от Районната служба ПБЗН – Стара Загора демонстрираха действия с автомеханична стълба за спасяване на човек от покрив на шестетажна сграда, както и самоспасяване на служител с въжени спасителни устройства от покрив на сграда. Гражданите видяха още, че горящо  олио в съд върху газов котлон не се гаси с вода, а с мокра хавлия. В демонстрациите активно участваха и младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”.
Бяха изложени купи, медали и награди на спортните отбори на старозагорските огнеборци от различни първенства, както и артикули, предпазни  средства, които пожарникарите са ползвали преди десетилетия.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top