3 деца са загинали, а 20 са ранени при катастрофи в Старозагорско

 От началото на годината до края на май в Старозагорска област при пътни произшествия са загинали три деца, а други 20 са били ранени. Две от децата са загинали в автомобили при катастрофи, а едно – като пешеходец. Статистиката сочи, че 4 деца до 17-годишна възраст са пострадали като водачи на МПС-та, съобщиха от "Пътна полиция" днес по време на редовното заседание областната Комисията по безопасност на движението.

Преди старта на учебната година от полицията започват проверки на изправността на оградните съоръжения и маркировката около училищата. Изготвен е график за присъствие на униформени служители край учебните сгради в натоварените часове. От „Автомобилна администрация” извършват проверки на училищните автобуси от началото на тази седмица. Те ще продължат в следващите два месеца.

Представителите на общините докладваха за готовността на общинските учебни заведения и детски градини за новата учебна година и поставянето на съответната маркировка и огради край тях. По време на дискусията за безопасността на движението и за опазването на децата на пътя излязоха различни предложения от страна на участниците в комисията. Повечето от тях бяха свързани с необходимостта от законодателни инициативи за промени в Закона за административните нарушения и наказания и други закони, свързани с движението по пътищата, с цел повишаване на сигурността на пътя, намаляване на пътнотранспортните произшествия и въвеждане на по-адекватни наказания за нарушителите.

Областният управител обясни, че предложенията ще бъдат записани и той ще ги предостави на депутатите от Старозагорския избирателен район на среща с тях през следващата седмица. В края на заседанието Ранов благодари на всички участници за високата активност и за проявената гражданска позиция при разискването на една толкова важна тема, каквато е тази за опазването на сигурността и здравето на децата на пътя.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top