Стара Загора e избран за Европейски град на спорта 2017

С писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров от ACES Europe потвърдиха днес, че Стара Загора е избран за Европейски град на спорта 2017.  В писмото си президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели поздравява старозагорския градоначалник и го кани да участва в официалната церемония, на която ще бъдат обявени победителите в категориите столица и град на спорта, на 16.11. 2016 г. в Брюксел.

„Вашият град е наистина добър пример за създадени възможности за масов спорт, като инструмент за здраве, интеграция, образование и взаимно зачитане, които са главните цели на ACES Europe. Вие сте развили образцова спортна политика, с добра база, програми и събития. Отсега нататък вашият град е добре дошъл в семейството на градовете от ACES Europe“, пише президентът на Асоциацията до Живко Тодоров.

Признанието идва като логичен резултат от последователните усилия  на администрацията на кмета Живко Тодоров за подобряване на спортната инфраструктура на Стара Загора. Почти цялата налична база беше обновена в последните години, построени са и нови спортни съоръжения като общинска спортна зала „Иван Вазов“. Стадион „Берое“ беше изцяло обновен. Реновирани са лекоатлетическите писти, теренът и помощните игрища. Стадион „Локомотив" също е ремонтиран и обновен. Модернизирана и обновена е базата на ФК „Верея".

На всички спортни клубове в града са предоставени възможно най-добрите условия, което привлича все повече млади спортисти и състезатели. Изградени са много площадки за футбол, баскетбол, тенис на корт, бадминтон и стрийт фитнес. Стара Загора вече има в историята си събития като финали за Световна купа по канадска борба, 2012 г., Европейско отборно първенство по лека атлетика, 2015 г., Европейско първенство по футбол за юноши, 2015 г., Европейско първенство по ушу, 2015 г., Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме”, 2013 г., 2014 г. и 2015г., Балканиада по лека атлетика, 2013 г. С тези прояви градът натрупа опит в организацията на големи международни събития от висок ранг. На Европейското първенство по футбол за юноши, с близо 11 000 души на стадион „Берое“, беше поставен рекорд за посещаемост на откриваща церемония.

Стара Загора има богати спортни традиции и градът се гордее със своите спортисти и треньори. През годините са организирани редица престижни международни турнири и състезания. Изключително успешни и шампионски са били изявите на старозагорските спортисти в далечното и по-близко минало във футбола, баскетбола, бадминтона, борбата, леката атлетика, акробатиката, художествената гимнастика и плуването.

„Ще продължаваме да развиваме Стара Загора като спортен град. Усилията ни ще бъдат насочени към децата, защото те трябва да бъдат неизменна част от тези успехи на града“, заяви по повод признанието днес Живко Тодоров.

 

Коментирай!

#1
наистина е велик - 2016-09-04 19:48:05

Да беше лепнал спортните площадки до неговия си блок и до тези на проектантите на новия парк.Да му думкат топките от площадките по 14-15 часа в денонощието, после десетина безделници да тероризират с крясъци до сутринта живеещите в района. Толкова ли нямаше къде да ги направят проклетите площадки,та точно на 12 метра от блоковете ги лепнаха.Закона за защита от шума на околната среда и др., както и собствените им наредби не играят.Успяхме да заблудим маса народ, че всичко се прави в полза на хората

Още новини

Scroll To Top