Стара Загора отбеляза 179 години от рождението на Васил Левски

Тази година се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод днес от 11.00 ч., Община Стара Загора организира общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски. Честването започнa със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „Свети Димитър". В него  взеха  участие още и Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада.

"Днес се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в подбалканското градче Карлово. В бедно семейство, в което твърде млад на Васил Кунчев му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. 

Както пише поетът Иван Вазов за него: "Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят! И не с това расо и не с таз брада мога да отнема нечия беда. Рече и отсече!".

Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.", припомни в словото си зам. кмета Иванка Сотирова.

Своята почит поднесоха-  областният управител Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници, както и много граждани.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top