Стара Загора: Старозагорският маратон определя световни шампиони

Старозагорският маратон определя световни шампиони

Първото издание на Старозагорския маратон вдига още нивото си с факта, че ще определи световните шампиони сред хората с увреден слух. Над 20 състезатели от провеждащия се по същото време в Стара Загора шампионат на планетата за глухи ще вземат участие в състезанието и така ще придадат допълнителен авторитет и заряд на предстоящото следващия уикенд събитие. Така, на практика организаторите на Маратон Стара Загора подпомогнаха провеждането на Световното първенство и съдействаха за провеждането му по изискванията на световните стандарти.

Дебютният Маратон Стара Загора ще се състои на 26-и юни и е част от първата за България верига маратони, учредена тази година под мотото „Бягането начин на живот“. Старт/финалът е точно в 9.00 ч. на площада пред Общината. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции ще бъдат отличени с медал за участие, като спомен от събитието.

От площада маршрутът продължава на изток по бул.“Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул.„Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участниците в големия маратон пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км. - 1 обиколка.

Маратон Стара Загора вече е с международен лиценз от IAAF и AIMS за дистанциите маратон и полумаратон, получен след одобрение от Световната атлетическа федерация и Асоциацията на средните и дълги шосейни бягания.

Победителите в отделните дистанции и при мъжете, и при жените ще получат следните парични награди: за 42.195 км по 2500 евро и т.н. до осмо място, за 21 км по 750 € и за 10.5 км по 300 € и т.н. до шесто място. Наред с това са предвидени солидни бонуси и за медалистите при ветераните във всички дистанции.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top