23 септември 2020

Бубарството е на път на изчезне напълно в България

Бубарството е на път на изчезне напълно в България, съобщи доц. Михаил Панайотов от секция „Бубарство“ в Аграрния факултет на ТУ. Единствения център на производство е във района на Враца, където около 300- 400 семейства се занимават с това. Две са основните причини за упадъка. Много от съществуващите предприятия бяха унищожени при приватизацията, липсват и субсидии от държавата и Европейския съюз.

Според доцентът бубарството е сериозна алтернатива за тютюнопроизводителите като представи основните акценти в Стратегията за развитие на отрасъла до 2020 година. Основният икономически елемент на тази стратегия е очакването изкупната цена на суровите пашкули в размер на 6,5 евро за килограм да се формира от 46 на сто участие на частни изкупвателни фирми и 54 на сто участие на европейски и национални субсидии, обвързани с производството.

Стратегията има за цел в България годишното производство да достигне през 2018 г. около 600 тона сурови пашкули, 55 тона сурова коприна и 17 тона сурова коприна с дебело влакно. Панайотов е категоричен, че бубата може да се използва в много направления на медицината- дермопластика, дори някои отпадни продукти – в борбата срещу ракови заболявания.В България по – малко от 10 са научните работници, които работят в тази сфера.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top