Възстановиха сърцето на любовта и неговите катинари в Стара Загора

За втори път сърцето (метална арт-инсталация) бе възстановено и поставено на своето място в центъра на Стара Загора.

На 14, февруари, тази година сърцето бе достигнато от вандализъм, залято с черна боя, съборено посрещна утринта на Деня на влюбените. Благодарение на бързата намеса на служителите от Община Стара Загора, то бе възстановено и монтирано отново в парк "Пети октомври".

Като истинско сърце, то преживя много, но възстановено, отново зае мястото си. И пак е готово за катинарите на влюбените двойки и изречени обещания. Всеки катинар би могъл да означава „бяхме тук“, „обичам теб“, „искам теб завинаги“, „пожелавам си с теб…“.

Смята се, че поставянето и заключването на катинари е обичай, който произхожда от древен Китай. Там влюбените заключвали катинар на верига или врата и след това хвърляли символично ключа, за да бъде любовта им вечна.

Навсякъде по света – Москва, Рим, Дъблин, Париж, Флоренция, Залцбург и много други, хиляди катинари висят заключени по мостове, огради, порти, решетки, стълбове, красиви артконструкции. Всички те са израз на стремежа на човечеството към онова свързващото ни и обединяващото ни, а именно: Любовта.

В Стара Загора идеята се роди като част от инициатива на млади доброволци, представители на клуб „Зараза“ към Сдружение „Самаряни“ - „Любовта помни. Животът е безценен!“ през 2013 г.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top