Прокуратурата предаде на съд шофьора прегазил жената до Автогарата през февруари

Окръжната прокуратура-Стара Загора съобщи днес, че е внесла в съда обвинителен акт срещу шофьора, причинил по непредпазливост смъртта на жена на пешеходна пътека и ранил сестра й.

Обвинителният акт е срещу Ангел Д., на 51 г. от гр. Стара Загора, за нарушаване на правилата за движение по пътищата, при което е причинена смъртта на едно лице и средна телесна повреда на друго лице, като е избягал от местопроизшествието и деянието е извършено на пешеходна пътека и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 343 ал. 4 във връзка с ал. 3 предложение 2 и 3 и последно във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Ангел Д. е предаден на съд за това, че на 11 февруари 2016 г. в гр. Стара Загора при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, при приближаване към пешеходна пътека не е пропуснал преминаващите по нея и е причинил по непредпазливост смъртта на Недка Ж., на 65 г., и двустепенна средна телесна повреда на сестра й Пенка Г.,на 60 г., след което  избягал от местопроизшествието.

Обвиненият Ангел Д. работил като младши охранител в „Общинско звено охрана и сигурност“ при община-Стара Загора.  На 11 февруари 2016 г. към 6.20 часа сутринта тръгнал за дежурство, като се отбил да зареди автомобила си на бензиностанция. След това продължил и стигнал до кръстовището на ул. „Славянска“ и ул. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора, където имало обозначена пешеходна пътека, тип „зебра“. Ангел Д. управлявал автомобила си със скорост около 55 км/ч. по южната лента за движение. Приближил се към пешеходната пътека. Двете жени  се движели по нея една до друга, хванати под ръка.

Обвиненият Ангел Д. не спрял, нито намалил скоростта на колата, при което настъпил сблъсък. Пострадалите били отхвърлени от автомобила по посока на движението му. Недка Ж. паднала на пътната настилка на 6 метра от мястото на удара, а Пенка Г. била носена и отхвърлена на 17 метра. Ангел Д. продължил движението си по ул. ”Славянска” и отишъл на работа.

В резултат на оперативно - издирвателни мероприятия той е установен от полицията на 26 февруари 2016 г. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Недка Ж. е настъпила от множество травматични увреждания, а сестра й Пенка Г. е получила фрактури по тялото, довели до трайно затруднение на движението.
Според заключението на техническата експертиза Ангел Д. е могъл да предотврати настъпването на произшествието и приведе в действие спирачната система на автомобила, но не спрял и не намалил скоростта на движение, нито преди, нито по време на удара и след настъпване на произшествието. Той избягал от местопроизшествието, укрил е автомобила и предприел действия по заличаване на следите, свързващи го с деянието.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Ангел Д.  е изразил съжаление за случилото се и признал вината си.

Спрямо него е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 1 март 2016 г. По делото са били разпитани 21 свидетели, приложени са писмени доказателства, заключения на експертизи и др.

Предстои Окръжният съд в Стара Загора да насрочи съдебно заседание по делото, допълват от Прокуратурата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top