Стотици джипита от Старозагорско излязоха на протест

Над 150 лекарски кабинета няма да отворят врати днес в Старозагорска област. По този начин общопрактикуващите лекари от региона ще подкрепят колегите си от цялата страна. Само два ще са дежурните кабинети, които ще приемат пациенти в днешния ден в Града на липите- а именно кабинет в ДКЦ 1 и кабинет в медицински център на ул.Княз Александър Батемберг 19 . "Всички пациенти, които имат нужда ще бъдат обслужени.Хората ще бъдат преглеждани, но рецепти няма да се издават,  защото софтуерът на различните практикуващи лекари е различен. Във всеки  кабинет  има по един  педиатър, медицинска сестра и терапевт. Обслужващите екипи ще се сменят на по три-четири часа, заплащането на лекарите днес е осигурено с пари от Регионалното сдружение на семейните лекари.", категоричен е д-р Бакоев, председател на председател на Регионалното сдружение на семейните лекари в Стара Загора.

"Ние не стачкуваме, а протестираме, защото чашата на търпението ни преля. Имаме предел на търпение. Промените в здравната система няма да постигнат целта си, а именно подобряване на медицинското обслужване. От нашите искания зависи и работата ни, и живота ни, и живота на нашите пациенти.Лекарите не сме улични бойци, но трябва да бъдем на улицата, за да покажем, че сме единни и зависят животи от това", допълни Бакоев.

За протеста в Стара Загора пристигна специално председателят на АСОПЛ Доц. Любомир Киров. Той е категоричен, че се очаква среща с премиера Бойко Борисов, за да се водят преговори. Нашите искания са за промяна в редица наредби, защото тези промени са наложащи. Все повече ни се пречи да работим и биваме заличавани като лекари, а бумащината се увеличава", заяви доц. Киров.

Медиците са категорични, че искат по-добра чуваемост от страна на институциите спрямо личните лекари, които очакват подкрепа от колегите си от доболничната и болничната помощ. А проблемите на здравеопазването се натрупват с всяка изминала година.

Включват се всички лични лекари от Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Раднево, Павел баня.Около 125 са общопрактикуващите лекари в Стара Загора, а за областта са 236.

Предстои утре да се включат София, Пловдив, Варна. Днес със сигурност кабинетите ще останат затворени, а дали ще има втори ден протест зависи от това дали разумът ще надделее и ще се стигне до преговори.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top