Мариана Кръстева участва в Петербургски образователен форум

По покана на Комитета по образование към правителството на Санкт Петербург заместник областният управител на Стара Загора Мариана Кръстева участва в Седмия Петербургски образователен форум, който се проведе от 21 до 25 март.

Сред глобалните теми, разисквани на срещата, бяха тези за социалната мисия на педагога в условията на модернизация на образованието, професионалното развитие на педагога в света на съвременните технологии, педагогът и културата – възможности за развитие на социална отговорност. Във  форума  участва и Мариана Пенчева, директор на СОУ ”Максим Горки”, Стара Загора.

Сред дискутираните в деловата програма въпроси бяха тези за професионалния стандарт на педагога в посока на развитие на предучилищното образование, ефективността на практиките и организациите на проектните дейности при изучаване на природните науки, подготовката на педагозите за работа с надарени деца, най-успешните психологически и технически взаимодействия с деца със специални образователни потребности и др.

Мариана Кръстева, Мариана Пенчева и директори на български училища  участваха в дискусията на тема „Съвременният учител  през погледа на училищния директор”. В дискусията се включиха и представители на училища и университети от Русия, Китай, Естония, Беларус, Полша.

В рамките на деловия форум, заместник областният управител се срещна с Жана Владимировна – председател на Комитета по образование към Правителството на Санкт Петербург. На срещата присъстваха и директори на училища и представители на Министерството на образованието на България. Обсъдени бяха актуални проблеми в образователните системи на Русия и България, възможности за методически и дидактически  обмен, както и професионалното развитие и важната  мисия на съвременния педагог.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top