Изграждат над 20 нови парка в кв. Бедечка

"Някой се опитва да направи община Стара Загора заложник като се опитва да погазва нашите законни права", заявиха днес по време на среща с журналисти собствениците на терени в кв.Бедечка. Те са категорични, че някой има ползва от общественото напрежение, което се създава с цел да бъдат спрени техните инвестиционни намерения.

"Земите са върнати на собствениците с решение на ВАС от 2003 година. По чл.16 от Закона за устройство на територията ние сме дарили по 22% от имотите си в полза на общината, което е над 100 дка. Там ще бъдат изградени улици и около 21-22 мини паркчета с площ от около 5 дка. всяко", допълни Димитър Милушев. Той уточни, че със собствени средства ще бъде направена канализацията на новоизградения квартал. Общината може само да спечели от изграждането на кв. Бедечка, защото ще се издават разрешителни за строеж и ежегодно ще се плащат данъци върху новоизградените имоти.".В един от имотите, на Лидия Бакалова, ще бъде изграден параклис на площ от 200 кв.м. В него ще се разкрие историята на местността и ще бъде предоставен на гражданите на Стара Загора.

Собствениците са категорични, че до момента откакто са им върнати имотите те плащат данъци за тези парцели по 130лв. на кв. метър на година, което по техни сметки са 500 000лв. данъци за такса смет, която те реално не използват.

По думите на Димитър Димитров няма парк Бедечка, а има парк Загорка, който се намира северно от продължението на ул.Радецки. Главният архитект на община Стара Загора арк.Иван Кирчев съобщи днес, че има разрешение за стоеж на ниско строителство  до 10 метра, с интензивност 1,2%, плътност 40% и минимум 40% озеленяване.

От своя страна  „ЗА спасяването на Бедечка" се организират в петък от 18:00 часа в Стара Загора.
Организаторите настояват за мораториум върху строителството до изасняване на случая и решаването му чрез законови промени. До момента в социалната мрежа присъствие са заявили около 100 души.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top