Днес старозагорски ученици се боря срещу тормоза в училище с розови фланелки

 Всяка последна сряда на месец февруари е известна като ден за борба с тормоза в училище. Такава е и срядата - 24 февруари, 2016 година, обявена още за “Ден на розовата фланелка”. На този ден ученици, учители и граждани носят розово, за да изразят символично своята позиция срещу тормоза в училище.

“Ден на розовата фланелка” ще бъде отбелязан днес  и в Стара Загора. Сдружение “Самаряни” заедно с ученици от VI ОУ “Свети Никола” - Стара Загора и ОУ “Христо Ботев” - с. Братя Кунчеви ще се включат в световните инициативи обявени срещу тормоза като феномен сред подрастващите. Специалисти в областта на превенцията на насилието от Сдружението заедно с учениците ще изработят розови тениски-оригами с посланието “Избирам разбирателство вместо насилие в моето училище”, които ще бъдат разпространени на нетрадиционни места, за да привлекат вниманието и на своите връстници. Децата участници в кампанията, освен че ще носят розово ще получат и специална значка с посланието на кампанията.

Фейсбук също ще бъде розов. Всеки съпричастен с кампанията ще има възможност да сподели сред своите приятели снимка с послание и специален дизайн на инициативата. Такава заинтересованите биха могли да открият на фейсбук страницата на Сдружение “Самаряни”.

Инициативите се осъществяват с подкрепата на програма “Вяра в децата и семейството” на Фондация Лале.

За инициативата “Ден на розовата фланелка” в световен мащаб
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. Тогава събитието се организира от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в същото училище група по-големи ученици се подиграват на деветокласник, който бил облечен с розова блуза. Момчето стига до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски като жест на солидарност към тормозения техен приятел.
Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят, като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”. В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора -  особено от мъжете – бащите, батковците, дядовците.
За първи път в България Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top