Москов:Старозагорската болница “Проф. др Стоян Киркович“ е стабилизирана

 „Преди малко повече от година в старозагорската болница се спираше отопление и осветление, не се плащаха заплати. Тя беше във фактически фалит. Към настоящия момент състоянието ѝ е стабилизирано и няма тенденции и предпоставки да се върне на предишното ниво. Довеждането на едно от най-стойностните български лечебни заведения до фалит е умишлено и трябваше да се получи подкрепа от държавата, за да се стабилизира. Тя получава перспектива напред с новата здравна карта.”,заяви днес в Стара Загора министърът на здравеопазването Петър Москов. Той беше в града на липите за специална среща с с кметове, областни управители, шефове на РЗИ, РЗОК и директори на болници Стара Загора, Сливен,Хасково и Ямбол с министърът на здравеопазването Петър Москов. По време на нея стана ясно, че „Нито една болница, клиника илиии дейност няма да бъде закрита в следствие на Националната здравна карта“,категоричен е здравният министър .

Той допълни, че картата гарантира на всяка община възможността да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност. Освен това чрез нея ще се гарантира също, че болницата ще получи пълното финансиране за дейността. Здравният министър е категоричен, че се цели картата да се превърне в база за провеждане на национална политика. Друга цел на картата е да се осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване. „НЗОК за тази година планира повече от 530 000 леглодни в рамките на три нови пътеки за продължително лечение. По този начин за първи път се дава възможност на всяка болница да осигури и продължителна грижа за своите пациенти.”, каза Москов.Той допълни, че нови 650 хил. Нови направления  ще могат да ползват пациентите.„За първи път с решение на НЗОК ще гарантираме финансиране на безпрецедентно увеличаване на достъпа на българските пациенти до доболнична помощ. Осигурени са нови 36 млн.лв. за профилактични прегледи, за направления, за изследвания. Така за последните две години средствата в доболничната помощ са увеличени с над 56 млн. лв.“, заяви здравният министър.

По думите му, тези пари ще осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ. Според министъра, не е коректна спрямо пациентите идеята тези 36 млн. да отидат за повишаване на цената на прегледите.„Предстои и от средата на годината да бъдат ликвидирани листите за лъчетерапия, а пациентите, които имат нужда от радиотерапия вече  не само ще я получават в България, вместо в чужбина, но ще бъде и абсолютно безплатна“, каза министърът.

Москов увери, че ще бъде внесено за гласуване предложение за промяна в закона за здравното осигуряване чрез което да се детайлизират всички тълкувания на закона, за да се избегне спекулация с него. По отношение на скандалът с ваксините Москов бе категоричен, че е нямало бартер с Турция, защото ваксините изнесени от България са на стойност 470-500 хил.лв., а внесените ваксини струват 3 млн.лв.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top