Над 800 кукери от България гонят злите сили в Стара Загора

Над 800 кукери от цялата страна ще гонят злите сили на 6 март в Стара Загора, по време на XVIII-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, включен в културния календар на общината за 2016 г.

Събитието традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници със звучни хлопки по бул. „Цар Симеон Велики“, след което атрактивните старци, джамалари, сурвакари, арапи и др. ще се спрат на площада пред сградата на общинската администрация. Конкурсната програма ще започне от 10.30 часа, когато пред журито и зрителите ще се изявят 21 групи от десет български области- Стара Загора, Шумен, Ямбол, Благоевград, Перник, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Бургас и Сливен."Най-голямата група, заявила участие е тази от село Кошарево, обл.Перник. Тя наброява 110 души, следвана плътно от групата към община Разлог-100 души",даде подробности около фестивала акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор.

"Костюмите, които ще видим в Стара Загора, са най-интересните от всички етнографски области в страната. Началото на конкурсната програма ще даде Черешовото топче от Габарево. Очакваме бабугерите от Разлог отново да предизвикат интерес с костюмите с дългите косми. Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол. Водещ на събитието ще е Деница Янакиева и ще й помага Великанът от „Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър".

И тази година по централната градска улица ще се разположат майстори на народни занаяти – оръжейници, кошничари, плетачи и др., които ще пресъздадат атмосферата на Старозагорската чаршия от началото на 20-и век. "Ще бъдат разположени около 30 щанда, където освен български майстори своите занаяти ще представят и гости от Словения, Русия и Македония", допълни Крум Георгиев, организатор на проявата.

Новото тази година е изложбата на фотографа Жейна Желева, която ще представи фотоси от предходните маскарадни игри в града на липите.

Организатори на мащабната проява са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев-2005“ и Центъра за наука, култура и изкуство, Стара Загора

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top