21 септември 2021

Птича двойка в Стара Загора снесе първо яйце на брадати лешояди у нас от повече от 60 години

След девет дълги години на работа, труд и напрегнато очакване,  редица перипетии и разочарования, екипът на Спасителния център на Зелени Балкани може да се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години.

Няма думи с които да опишем чувството на една сбъдната мечта. Защото това яйце е именно такова. Още от създаването на Центъра, през далечната 1996 година, една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатия лешояди, казват от Спасителния център.

Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година, когато в  Центъра на Зелени Балкани пристигнаха два брадати лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център Ричард Фауст, Австрия.
Женската птица, която и до сега е част от двойката, е с 25% критска и 75% азиатска кръв и е много важна заради балканската си връзка. Месец след пристигането им в Центъра, за съжаление, мъжката птица умря от аспергилоза (гъбично заболяване). Така, нашата дама, се сдоби със сегашния си партньор, който е година по-възрастен от нея и на 100% азиатец.

И до сега това са единствените живи брадати лешояди в България от изчезването им през средата на миналия век.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top