Пациентска организация настоява в Стара Загора: Трябва да има закон за пациента

Среща с представители на местната власт, болнични заведения, Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, инициирана от Национално пациентско обединение ,,Конфедерация Защита на Здравето“ с цел представяне на приоритетните области на Националната кампания за пациентски политики, се проведе днес в сградата на общинската администрация Стара Загора. На нея бе представен проект ,,Национална кампания за пациентски политики“ на Национално пациентско обединение ,,Конфедерация Защита на Здравето“ по тематична област ,,Демокрация, права на човека и добро управление“, одобрен и финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Трябва да има закон за пациента, заяви на срещата председателят на конфедерацията Петко Кенанов. Той добави, че досега никоя политическа сила не е отрекла, че има нужда от такъв закон, но че в три парламента се е работило по него, стигало се е донякъде и преди да влезе в пленарна зала остава в забвението.

В момента в здравната ни система всеки лекар стана търговец, каза Кенанов. Той допълни, че когато има търговски закон, тогава има и потребителски закон и че не може търговия без потребител. Според него потребителят, в случая пациентът, трябва да има права, които да бъдат законово регламентирани, т.е. правата и задълженията на пациента да бъдат описани в закон, за да може когато се получи някаква колизия, от едната или от другата страна, да се знае как точно ще се постъпва.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top