Представят в Стара Загора романа “Печатарят“ на Силвия Томова

Библиотека "Родина" Стара Загора, Пътуващите книги на Стара Загора,Книжарница "Приятели" Стара Загора и ИК "Жанет 45" канят старозагорци на среща със Силвия Томова и премиера на романа ѝ "Печатарят". Събитието ще се състой в четвъртък (14 януари) от 18,30 часа в книжарница „Приятели”.

Силвия Томова е родена 1973 г. в София. Завършила е специалностите "Дефектология" и "Журналистика"в СУ "Св. Климент Охридски". Публикувала е във вестниците "Литературен вестник", "Литературен форум".Тя е автор на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“, „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“ и „Тит от Никомедия“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на Академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски.

Премиерата на „Тит от Никомедия“ на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш. „Печатарят“ е третият роман на Силвия Томова, с който тя категорично утвърждава мястото си в съвременната българска литература. Сериозен исторически роман, който ни пренася в едни от най-тъмните за България години, за да възкреси от мрака на XVI век образа на българина Яков Крайков, ренесансов човек и първият български печатар. Оскъдна фактология? Мисията невъзможна? Не и за талантливото перо на Силвия Томова, чиято емпатия одухотворява пред очите ни един „просветен и смел мъж“ в невероятната атмосфера на Венеция. Мистерия и драма, потопени в красиво повествование. София Несторова

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top