20 септември 2021

Фирма прави анализ за карго летище край Стара Загора

Частна фирма изготвя цялостен финансов анализ относно  възможността летището край Стара Загора да заработи отново и да бъде на печалба, съобщи за starozagorci.com кметът Живко Тодоров.
Потенциалният инвеститор обследва терена на собствени разноски и ако оценката е положителна, проектът има бъдеще, изтъкна градоначалникът на Стара Загора.

Припомняме, че през октомври Тодоров присъства в Лондон среща с участието на потенциални инвеститори, банки и международни компании, опериращи с големи летища по света.

„Летище Стара Загора“ АД е изцяло държавна собственост, за последен път на него са кацали транспортни самолети преди 15 години.
Теренът позволява удължаване на пистата, за да може тя да приема тежкотоварни машини.Идеята е тук да бъде изграден карго-разпределителен център.

Още тогава кметът заяви, че един от най-големите привърженици на идеята, защото смятам, че бъдещето на летището е в адаптирането му към изискванията за международен и карго център. Като уточни, че  една от големите ползи ще бъдат хилядите нови работни места и многото възможности за малкия и среден бизнес. Проектът, който ще превърне летище "Стара Загора" във връзка между Европа и Азия е от изключително голяма важност не само за областта, но и за цялата страна.

За да бъде осъществена тази цел обаче е необходимо едно цялостно реконструктуриране на пистите и изграждането на нови складове на територията на летището. Вече има инвеститори, които са готови за публично-частно партньорство. Това, което предстои е да се уточни в какъв размер ще бъде инвеститорското и държавното участие за реализиране на проекта.

Визуализация: Светослав Колев

starozagorci.com

Коментирай!

#1
Богат Беден - 2016-08-09 11:24:55

Летище София + Летище Пловдив + Летище Бургас са спирачка за тези инвестиции

Още новини

Scroll To Top