Близо 4-метров паметник на Св. Климент Охридски правят в Стара Загора

Близо 4-метров паметник от камък и бронз на Св. Климент Охридски ще бъде изграден в градинката, североизточно от входа на едноименното читалище в Стара Загора, по повод навършващите се 1100 години от неговата смърт. Самата фигура е висока 3,5 м., но ще бъде изграден и пиедестал по препоръка на журиралите конкурса, проведен от Община Стара Загора. Това стана ясно днес по време на проведеното обществено обсъждане на постъпилите седем конкурсни проекта за изграждането му.

Компетентно жури с председател арх. Иван Кирчев – гл.архитект на общината и зам.-председател проф. Стефан Лютаков – ръководител катедра „Скулптура“ на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е класирало на първо място проекта на Наско Настев и Красимир Добрев от Стара Загора, като най-пълно отговарящ на изискванията и критериите на конкурса и членовете му. Сред тях са д-р Иван Аяров от читалище „Св. Климент Охридски – 1858“, арх. Иван Иванов - от Съюза на архитектите в България, арх. Петър Киряков – от Камарата на архитектите, Филип Папазов от представителството на СБХ – Стара Загора.

Предложението на Настев и Добревще бъде премирано с награда от 2 000 лв. Авторите ще бъдат поканени да сключат договор за изпълнение с общината, когато приключат евентуални процедури по обжалване на резултатите от конкурса. Общината се задължава да реформира околното пространство и създаде подходяща и достъпна среда за възприемане на монумента. Класираното на второ чясто предложение на участника „Виктория 2011“ ЕООД от Велико Търново получава парична награда от 1 500 лв. Наградено е и предложението на Иво Чехларов от с. Сливек, класирано на III-то място, снаграда  1 000 лв., определена в наградния фонд за трето място в конкурсните правила.

Със свои предложения в открития конкурс с проекти участваха още Красимир Зарков от Стара Загора, арх. Диньо Динев от Стара Загора, Любомир Добрев от София и Димо Димов от Стара Загора.

„Напълно съм удовлетворен от конкурса и взетото почти единодушно решение, което е един празник за професионалистите в града. Считам, че правим крачка към това да има изкуство пред всяка сграда“, обобщи мнението на журито арх. Петър Киряков.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top