БСП Стара Загора с жалба до омбудсмана на Република България за стойността на таксите за детска градина

По време на традиционната пресконференция на общинските съветници от БСП Лява България за Стара Загора преди всяка сесия на местния парламент изразиха подозрение за двоен стандарт по отношение на приемането на предложения за влизане на точки в дневния ред. "Подозираме за двоен стандарт по отношение на внасянето на точки за разглеждане в дневния ред на общински съвет", заяви председателят на групата общински съветници Валентина Бонева.

Повод за това предположение стане, че в последната сесия на старейшините в дневния ред не е включена точката за намаляване на  таксите в детските градини и ОДЗ в общината за децата, обхванати в предучилищното образование и посещаващи подготвителни групи в детските заведения.

Шестимата общински съветници от левицата внесоха  в местния парламент предложение за промяна в действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора. Съветниците предлагат вместо досегашните 55 лв родителите да плащат 40 лв за седмични детски градини и за целодневни - 35 лв, а не както досега - 50 лв.На отправено от Валентина Бонева искане за информация за броя на децата, посещаващи подготвителни групи в детските градини на територията на общината, от администрацията е получен отговор, че през учебната 2015/2016 г. техният брой е 2208 деца, от които 1127 са 5-годишни и 1081 деца – 6-годишни. Според изчисленията Бонева заяви, че това ще коства на общината 320-350 хил.лв.От столетницата подчертаха, че ще сезират държавния омбудсман Мая Манолова за извършване на проверка какво се покрива от тези 15лв. и каква част от издръжката на децата се пада на местната хазна.

Пред журналисти миналата седмица председателят на Обс Емил Христов заяви, че точката не е включена поради малкото време и невъзможност на комисиите да разгледат предложението и становището на общинска администация. Той допълни, че по време на януарската сесия предложението ще влезе в дневния ред на старейшините.

Несъгласие от БСП изразиха и по отношение на такса от 10лв. на час, която се предвижда за използване на общински спортни съоръжения в Новия парк и зад Централна поща "искаме да попитаме какви са разходите за издръжка на тези съоръжения и това не води ли до канализиране на ползвателите. Искаме да има промяна в наредбата за ползване безплатно или с по-ниска цена от хора в неравностойно положение, деца и студенти".

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top