Ученици се евакуираха за седем минути в старозагорско училище

По инициатива на областния управител Георги Ранов днес в залата на Пето основно училище „Митьо Станев” се проведе работна среща с директорите научилища от Старозагорска област. Основните теми в нея бяха повишената опасност от терористични заплахи и увеличеното разпространение на дизайнерска дрога сред подрастващото поколение. На срещата присъстваха директорът на РИО Татяна Димитрова, представители на ОД на МВР, на Второ РПУ, на ТД НС и на РД ПБЗН.

За превантивните мерки, които трябва да се предприемат в учебните заведения за ограничаване на опасността от терористично нападение, говори полицай от Второ РПУ. Той обясни видовете терористични атаки и акцентира върху необходимостта от засилване на бдителността на директори и преподаватели за съмнителни лица около и в училищата и за строг пропускателен контрол. За профила на терориста говори представителят на ТД НС 

Представителят на ОД на МВР разясни произхода и ефектите от дизайнерската дрога. Той обясни, че тя тепърва навлиза у нас. Опасенията са, че ще създава много сериозни проблеми, защото последиците от нея са непредвидими и все още слабо проучени. Бяха съобщени конкретните реакции на ученици, употребили дизайнерска дрога и попаднали след това в спешната помощ.

ОТ РД ПБЗН показаха учебен филм за евакуация от училищна сграда. По време на работната среща в училището бе получен тренировъчен сигнал за евакуация. Всички присъстващи в сградата трябваше незабавно да я напуснат. Учениците бяха изтеглени под строй на двора. Всичко се случи за малко повече от 7 минути. Специалисти от РД ПБЗН обясниха, че евакуацията е била добре организирана и децата са изтеглени бързо, но времето за напускане на сградата може да бъде съкратено още.

Според наредбите за безопасност в училищата и детските градини такива учебни евакуации трябва да се извършват във всяко учебно заведение поне по два пъти в годината.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top