Близо 100 училища в Старозагорско с видеонаблюдение

Днес в Областна администрация се състоя поредната среща между представители на институциите по сигурността, на общините и на частни охранителни фирми. Тя бе председателствана от областния управител Георги Ранов, на нея присъстваха и зам. областният управител Маноил Манев, както и Татяна Димитрова, началник на РИО.

Представителите на 11-те общини докладваха превантивните мерки, които са взели за повишаване на сигурността. Започналото обследване на нивото на охрана на обществени обекти, училища и здравни заведения трябва да приключи до края на януари във всички общини. От изказванията на представителите на общините се разбра, че в повечето от тях ще се увеличи видеонаблюдението чрез поставяне на допълнителни камери на възлови места. Община Гълъбово има изготвен проект за система за външно видеонаблюдение на улици, общински обекти , училища, входове и изходи на града, възлови кръстовища

Началника на РИО съобщи, че от 126 училища в Старозагорска област 35 са без видеонаблюдение. С ограничен достъп на външни лица и в двора на училището, освен в сградата, са 39 училища. В 60 училища има осигурено видеонаблюдение и в двора. Община Стара Загора води разговори със специализирана фирма за поставяне на скенери на входните врати на всички училища на територията на общината.

 Вече е сключен договорът за съвместни действия при евентуална терористична заплаха между частните охранителни фирми от областта и ОД на МВР, стана ясно още на срещата.

През следващата седмица отново ще се проведе среща, на която, освен органите по сигурността и охранителните фирми, ще присъстват и директорите на училищата от Старозагорска област. Зе следващата седмица е предвидено и провеждането на учебна евакуация в едно от старозагорските училища.

В края на днешното заседание Ранов благодари на участниците за отговорната им работа. Всички мерки, които взимаме целят да се повиши сигурността в областта и да се създаде убеденост у хората, че институциите са на мястото си и вършат всичко необходимо за тяхното спокойствие.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top