Реформаторски блок със съмнение за манипулации на местните избори в Стара Загора

Реформаторски блок изрази днес пред медиите съмнения за манипулация и умишлени грешки при вписването на преференциите в сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Те се различават от тези, които бяха копирани в изборната нощ, категоричен е Димитър Чорбаджиев, областен координатор на ДБГ. В редица сканирани протоколи от градските секции броят на действителните гласове не съответства на нанесените данни в изборната нощ, има дописване на гласове, липсват действителни бюлетини, дописвани са преференции или просто техният брой не е отразен, има и дописани на ръка протоколи. Тези „грешки" реформаторите открили в протоколите от комисиите с номера 63, 79,26,72,77,108.

Те подготвят и жалба до Административния съд, в която ще настояват да бъдат обявени за недействителни изборните резултати за Общински съвет, ще поискат и ръчно преброяване.

В 120-та СИК, където е гласувал и Димитър Чорбаджиев, кандидат за общински съветник от друга партия, е събрал 127 преференции, а в протокола от изборната нощ те липсват. За самия кандидат за кмет и общински съветник от Реформаторския блок Димитър Чорбаджиев пък преференциите в сканирания протокол са 5, срещу 15 в копирания документ. Спорните три преференциални гласа, които могат да пренаредят съветниците от блока, са от село Преславен. За това алармира Милко Чанков, който според данните измества Румен Ройдев от състава на новия съвет. Заради констатираната техническа грешка има подадена жалба, а вчера от ОИК потвърдиха, че вече върви повторното въвеждане на изборните данни.

Жалбата до съда трябва да бъде подадена в едноседмичен срок, считано от 28 октомври. Това е датата, на която ОИК е излязла с решение за изборните резултати.

На 27 октомври стана ясно, че и Местна коалиция "Истината за Стара Загора" готви жалба до Административния съд заради преференциалния вот.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top